SIAN med koranbrenning på Trandum til støtte for fengslede Salwan Momika

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. april 2024 | 16:48

Den svensk-irakiske «koranbrenneren» Salwan Momika dro til Norge i påsken for å søke asyl. Torsdag forrige uke ble han pågrepet av norsk politi.

Siden pågripelsen 28. mars har Momika sittet på utlendingsinternat på Trandum i påvente av å bli utvist tilbake til Sverige.

– En utsendelse vil finne sted så snart det formelle og praktiske er på plass, heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett.

På bakgrunn av koranbrenningene, risikerer Momika forfølgelse i hjemlandet Irak. På slutten av fjoråret ble det besluttet at Momika ikke fikk forlenget oppholdstillatelsen i Sverige, og Migrasjonsverket besluttet ham utvist. Dette innebærer at han heller ikke får reise inn i Sverige igjen på fem år.

Her brennes koranen av den irakiske statsborgeren Salwan Momika. Foto: Stefan Jerrevång / TT / NTB.

Fredag demonstrerte SIAN-leder Lars Thorsen foran utlendingsinternatet på Trandum til støtte for Momika.

Han gjorde det ved å brenne koranen.

iNyheter har tatt kontakt med Lars Thorsen etter at markering på Trandum er avsluttet. Han ønsker fokus på situasjonen

– Hva synes du om behandlingen Norge gir Momika?

– Jeg er ikke overrasket. Erna Solberg sa en gang om integreringen at «det MÅ gå». Innforstått, de innfødte må gi avkall på friheter for å tekkes shariafolket som definitivt ikke har til hensikt å integrere seg. I statsmaktens prosjekt med å integrere nordmenn inn i islam blir Momika et utålelig irritasjonsmoment, svarer Thorsen. 

– Burde han få asyl? I så tilfelle hvorfor?

– Om han bør få får asyl eller opphold på humanitære grunner kan jeg ikke nok om til å mene noe bastant. At han må få bli her er innlysende, sett hen til trusselbildet.  Se bare på den verdensomspennende feiringen 1.april da ryktet gikk på X om hans død. 

– Har SIAN hatt kontakt med Momika før han kom til Norge?

– Jeg kommuniserte med ham før han reiste hit. Jeg påpekte myndighetenes like nedrige behandling av Imran Firasat. Momika mente han hadde en bedre sak.  Han tok ikke Støres pro-islamske politiske tankegods med i beregningen. 

– Hva håper dere å oppnå med markeringen på Trandum?

– Vi kan i det minste sette lys på situasjonen, slik at ansvarsforholdene er klare den dagen statsmakten lykkes med å drepe irriterende islamkritikere, avslutter Thorsen.

Han har tidligere uttalt at han ikke mener norsk politi gjør særlig mye for hans egen sikkerhet heller.

mest lest