Den svensk-irakiske «koranbrenneren» Salwan Momika dro til Norge i påsken for å søke asyl. Torsdag forrige uke ble han pågrepet av norsk politi.
Siden pågripelsen 28. mars har Momika sittet på utlendingsinternat på Trandum i påvente av å bli utvist tilbake til Sverige.
– En utsendelse vil finne sted så snart det formelle og praktiske er på plass, heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett.
På bakgrunn av koranbrenningene, risikerer Momika forfølgelse i hjemlandet Irak. På slutten av fjoråret ble det besluttet at Momika ikke fikk forlenget oppholdstillatelsen i Sverige, og Migrasjonsverket besluttet ham utvist. Dette innebærer at han heller ikke får reise inn i Sverige igjen på fem år.
Fredag demonstrerte SIAN-leder Lars Thorsen foran utlendingsinternatet på Trandum til støtte for Momika.
Han gjorde det ved å brenne koranen.
SIAN are protesting outside the Norwegian Police detention center at Trandum, against the inhumane treatment of Salwan Momika by the Pro-islamic Norwegian government.
— Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) (@wwwSIANno) April 5, 2024
Our government is a threat to freedom, democracy and the public safety. pic.twitter.com/4eBqEal6sA
iNyheter har tatt kontakt med Lars Thorsen etter at markering på Trandum er avsluttet. Han ønsker fokus på situasjonen
– Hva synes du om behandlingen Norge gir Momika?
– Jeg er ikke overrasket. Erna Solberg sa en gang om integreringen at «det MÅ gå». Innforstått, de innfødte må gi avkall på friheter for å tekkes shariafolket som definitivt ikke har til hensikt å integrere seg. I statsmaktens prosjekt med å integrere nordmenn inn i islam blir Momika et utålelig irritasjonsmoment, svarer Thorsen.
– Burde han få asyl? I så tilfelle hvorfor?
– Om han bør få får asyl eller opphold på humanitære grunner kan jeg ikke nok om til å mene noe bastant. At han må få bli her er innlysende, sett hen til trusselbildet. Se bare på den verdensomspennende feiringen 1.april da ryktet gikk på X om hans død.
– Har SIAN hatt kontakt med Momika før han kom til Norge?
– Jeg kommuniserte med ham før han reiste hit. Jeg påpekte myndighetenes like nedrige behandling av Imran Firasat. Momika mente han hadde en bedre sak. Han tok ikke Støres pro-islamske politiske tankegods med i beregningen.
– Hva håper dere å oppnå med markeringen på Trandum?
– Vi kan i det minste sette lys på situasjonen, slik at ansvarsforholdene er klare den dagen statsmakten lykkes med å drepe irriterende islamkritikere, avslutter Thorsen.
Han har tidligere uttalt at han ikke mener norsk politi gjør særlig mye for hans egen sikkerhet heller.