Putins talsmann: USA sto bak angrep på Kreml

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mai 2023 | 02:57

Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for det doble droneangrepet mot Kreml.

USA står bak det ukrainske angrepet på Kreml-boligen til Russlands president Vladimir Putin.

Det er konklusjonen til Dmitrij Peskov, talsmann for den russiske presidenten, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Forsøk på å fornekte dette både i Kyiv og i Washington er selvfølgelig helt latterlig. Vi er godt klar over at beslutninger om slike handlinger og terrorangrep ikke tas i Kyiv, men i Washington. Og Kyiv gjør bare det de får beskjed om å gjøre, sier Peskov.

– Moskva vet at målene i seg selv ofte ikke bestemmes av Kyiv, men av Washington. Etter det indikerer USA til det ukrainske militæret et objekt for angrep, og krever at Ukrainas væpnede styrker fullfører oppgaven, la han til.

Ifølge Peskov har de russiske spesialtjenestene mottatt data om USAs deltakelse i angrepet på Kreml, men de er ennå ikke offentlig. Washington bør tydelig forstå at Moskva er klar over dette, understreket han.

Russlands president Vladimir Putin var ikke til stede i bygningen der han har sine kontorer da angrepet fant sted.

Den første dronen traff taket klokken 02.27 natt til onsdag, hvor den eksploderte uten andre skader enn å antenne en liten brann på selve takkuppelen. Drone nummer to traff et kvarter senere og eksploderte også med mindre kraft.

Vladimir Putins planlagte møte fredag 5. mai med Russlands sikkerhetsråd vil fortsatt finne sted, men med mer fokus på sikkerhetsprosedyrer også frem til 9. mai, da russerne tradisjonelt feirer seieren over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

– Alt skal selvfølgelig styrkes. Alt er allerede styrket i forbindelse med forberedelsene til seiersparaden. Presidentboligen er generelt bevoktet. Hvordan og på hvilken måte vi styrker sikkerheten er opp til våre spesialister. De skal gjøre jobben sin, heter det.

Et av de store spørsmålene etter droneangrepet er imidlertid hvordan de klarte å fly to droner så nær regjeringskvartalet uten at luftvernet tilsynelatende ble aktivert.

Men det russiske militæret og spesialtjenestene hevder å ha satt dronene raskt ut av drift.

På torsdagens pressekonferanse sa Dmitrij Peskov at en «presserende etterforskning» var på gang, men at det ikke var noen tidslinje for ferdigstillelsen.

USA nekter for å ha hatt noe med det omstridte droneangrepet å gjøre, som på russisk statlig fjernsyn sammenlignes med terrorangrepene mot USA 11. september 2001, skriver dansk TV 2.

John Kirby, en talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, sier til TV-kanalen MSNBC at Russlands anklager er falske, ifølge Reuters.

Tenketanken The Institute for the Study of War skriver i sin analyse onsdag at det påståtte ukrainske droneangrepet mot Kreml trolig er iscenesatt av russiske myndigheter.

mest lest