– Et vanvittig uredelig angrep på den frie debatten

Avatar photo
Publisert 5. juni 2023 | 22:31

Subjekt-redaktør Danby Choi tar et kraftig oppgjør med Dagbladets Pride-retorikk.

2. juni publiserte Dagbladet en lederartikkel hvor de retter kritikk mot de voksne som angivelig skal ha sendt trusler til Redd Barna i forbindelse med deres Pride-arrangement for barn i Bergen.

Et avsnitt i Dagbladets leder har skapt reaksjoner. Dagbladet skriver som følger:

«Fjorårets Pride-måned begynte med enkelte foreldres protester mot at skoler informerte om Pride og oppfordret elever til å delta, en debatt som raskt eskalerte i et polarisert mønster vi kjenner fra kulturkrigen i USA. Det endte i tragedie. To mennesker ble drept, flere såret og enda flere ble merket for livet da en mann angrep et utested for skeive og skjøt vilt rundt seg. Det sjokkerende angrepet dempet den hatske retorikken for skams skyld en liten stund i erkjennelsen av at det er mennesker som ikke nøyer seg med å være tastaturkrigere.»

Redaktør i kulturavisen Subjekt, Danby Choi, mener lederartikkelen insinuerer at debatten om Pride er grunnen til at to ble drept og 23 skadet utenfor London pub i fjor.

– Det er et vanvittig uredelig angrep på den frie debatten, skriver Choi, som selv er homofil.

Dagbladet hopper til konklusjoner

Choi beskriver skyteepisoden som «et stort, åpent sår i Norges homohistorie».

– Men hva er egentlig grunnen til at to ble drept og 23 skadet utenfor London pub og Per på hjørnet natt til 25. juni i fjor? Religiøs fundamentalisme? Psykiatri? Politiet har ikke konkludert. Men det har Dagbladet, skriver Choi.

Les også: Ekspert: 4 av 5 vokser av seg «kjønnsforvirrelse»

Han tolker Dagbladets leder som at avisen har konkludert med at det er foreldre som var kritiske til Fris seksualundervisning for barn, og den påfølgende «kulturkrigen», som endte i tragedien.

Mistenker islamistisk terror

Choi er ikke den eneste som er skeptisk til Dagbladets hypotese. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer nemlig skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake til 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, sa PST-sjef Roger Berg til VG allerede i fjor sommer.

Les også: Norsk mann åpner opp: Angrer på kjønnskorrigerende behandling

Choi mener at selv om Dagbladets lederredaksjon er uenig med Pride-kritiske foreldre, er ikke det god nok grunn til å koble dem til en masseskyting.

– Denne vanvittig selvrettferdige måten å debattere på er ikke bare uredelig, det er et angrep på den frie debatten, skriver han.

Helt greit å være kritisk til Pride for barn

Choi mener at Pride, som er en av verdens største folkebevegelser, på ingen måte er unntatt kritikk.

– Det er fullstendig lov og legitimt å være kritisk til både Pride og arrangøren bak det hele, organisasjonen Fri. Dette må ikke forveksles med verken trusler eller vold. Et godt ytringsklima er helt avhengig av at vi greier å skille mellom ord og handling, skriver han.

Les også: Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte

Han mener at det å blande legitim kritikk med hat og vold, går ut over ytringsfriheten.

– Ytringsfriheten er det fremste redskapet for både Pride og Dagbladet i kampen mot hat og vold. Når man feirer mangfold, må man også akseptere et meningsmangfold, skriver Choi.

Er Pride-kritiske foreldre ansvarlig for Matapours vold?

– I fjor ytret læreren Anders Noreng kritikk mot flere elementer av Pride: Seksualisering, politisering av skolen og ideologien til organisasjonen Fri, som arrangerer Pride. Han fikk mye støtte fra norske foreldre, skriver Choi, og fortsetter:

– Lederen i Fri, Inge Alexander Gjestvang, svarte på kritikken slik: «Vi er mennesker, ikke ideologi. Dette er dehumaniserende retorikk som reduserer og sletter levde liv».

Choi mener dette svaret er en avsporing, og et retorisk knep som bringer debatten over til å handle om følelser.

– Slik bidro svaret fra Fri beklageligvis til at et viktig tema ikke debatteres.

Choi påpeker at lærerens kritikk var rettet mot et undervisningsopplegg i skolen, produsert av Fri, som blant annet lærer barn at det finnes flere kjønn og at man selv kan bestemme hvordan man vil bytte frem og tilbake.

Se også: iNyheter podkast: Benestad går i dybden om transfenomenet

– Det Dagbladets lederredaksjon omtaler som «enkelte foreldres protester mot at skoler informerte om Pride», er egentlig mange foreldres helt legitime protester mot Fris undervisningsopplegg for barn i Osloskolen, skriver Choi.

Redaktøren stiller så spørsmål ved om Dagbladet mener de som protesterer mot dette bør ta skylden for Zaniar Matapours masseskyting i Oslo.

– Det må være mulig å rette kritikk mot et slikt undervisningsopplegg for barn, der vitenskapen mildt sagt er omstridt, uten å skulle indirekte beskyldes for drap og vold, skriver han.

Avslutningsvis skriver Danby Choi at Dagbladet for lengst burde beklaget seg, og at han fortsatt håper de vil gjøre det.

mest lest