Laila Bertheussen debuterer med kunst under Arendalsuka

Avatar photo
Publisert 5. juni 2023 | 16:57

Kunstutstillingen hennes heter «PUBLIC ENEMY», og åpner 15. august, ifølge Aftenposten.

Utstillingen er i stor grad inspirert av Bertheussens personlige erfaringer fra medienes og politiets søkelys, den mye omtalte rettssaken og dommen mot henne, og soningstiden ved Bredtveit kvinnefengsel, heter det i en pressemelding.

I januar 2021 ble Bertheussen dømt til ett år og åtte måneders fengsel av Oslo tingrett for angrep på demokratiet, brannstiftelse og trusler. Retten mente hun regisserte trusler mot sin egen samboer og andre politikere for å sverte teaterstykket «Ways of Seeing».

Dommen tok for seg åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (FrP), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP).

Bertheussen hadde med seg tøyvesker med egenlagde tekster og slagord under rettsaken. Disse hadde motiver knyttet til rettsaken mot henne. I fengsel har hun fortsatt å produsere vesker med slike motiver.

Hun har valgt å bruke kunstnernavnet «Laila B.»

Les også: Brudd etter 28 år mellom Wara og Bertheussen

Morten Traavik er kunstnerisk leder for prosjektet. Han forteller at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Bertheussen deler imidlertid følgende uttalelse i pressemeldingen:

«Laila B. fra Lødingen. Det er meg. Alltid impulsiv og kreativ. Til tider litt for mye av både det ene og det andre. Så ble jeg kasta under bussen, rygga over og trampa på. Jeg kunne ha blitt liggende der. Men det bor ikke i meg. Jeg må opp og det må ut.»

Bertheussen skriver at hun ikke søker offentlighetens lys, «men min kunst gjør det nå». Hun omtaler Morten Traavik som sin portvokter og «kanskje venn».

«Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje.»

Uttalelsen er signert «Laila B. fra Lødingen. Mor, kunstner, trussel mot demokratiet».

mest lest