Russland og Ukraina anklager hverandre for å planlegge angrep på atomkraftverk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. juli 2023 | 04:01

Russland og Ukraina anklager hverandre for planer om angrep ved atomkraftverket i Zaporizjzja sør i Ukraina.

Den eneste kilden til fare for atomkraftverket i Zaporizjzja er Russland og ingen andre, hevder den ukrainske presidenten.

Volodymyr Zelenskyj sier i sin kveldstale at internasjonale ledere må vise Moskva at de er klare til å svare på Russlands potensielle angrep på atomkraftverket.

– Det er hele verdens ansvar å stoppe det, ingen kan ignorere det, fordi stråling påvirker alle, sa Zelenskyj under talen.

Zelenskyj sa også i en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag kveld at Russland planlegger «farlige provokasjoner» ved det russiskokkuperte atomkraftverket.

Russiske styrker har plassert gjenstander som ligner eksplosiver på takene til anleggets tredje og fjerde reaktor, ifølge Ukraina. Det skriver generalstaben i Ukrainas væpnede styrker på Facebook.

Generalstaben beskriver det som en mulig forberedelse til en provokasjon ved Zaporizjzja-anlegget, ettersom eksplosivene ikke nødvendigvis vil ødelegge reaktorene, men kan tegne et bilde av beskytning fra Ukraina.

Zelenskyj og det ukrainske militæret ga ingen bevis for sine påstander.

Russlands atomnettverk
Renat Karchaa, rådgiver for sjefen for Rosenergoatom, som driver Russlands atomnettverk, sier ifølge CBC at Ukraina planla å slippe sprengstoff fylt med atomavfall transportert fra en annen av landets fem atomkraftverk på anlegget.

– I ly av mørket natt til 5. juli vil det ukrainske militæret forsøke å angripe atomkraftverket i Zaporizjzja ved hjelp av langtrekkende presisjonsutstyr og kamikaze-droner, sier Karchaa til russisk TV. Han la heller ikke frem noe bevis til støtte for sin påstand.

mest lest