Ny covid-lockdown i Kina – videoer viser fullstendig kaos

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 5. september 2022 | 13:01

Kina gir seg ikke og stenger ned flere byer etter få smittetilfeller av covid.

Man skulle tro at harde nedstengninger, og trusler om fengsel om man beveget seg ute i gatene i forbindelse med covid, var over.

Men ikke i Kina.

I Chengdu, Sichuan fikk folk panikk da millionbyen annonserte at de ville gå inn i «verdens strengeste nedstengning» etter at det ble registrert 156 nye smittetilfeller av covid.

Kinas mye utskjelte «null covid»-politikk betyr at byer blir tvunget til å gå inn i strenge nedstengninger selv om bare en håndfull tilfeller blir oppdaget, som i Chengdus tilfelle, skriver Daily Star.

Daily Star skriver at videoer ble delt på den kinesiske videoplattformen Weibo der man kunne se folk sloss for maten på et supermarked og at det brøt ut kaos i gatene.

Tyranni

Folk har fått forbud mot å komme inn eller forlate Chengdu, og myndighetene planlegger å teste alle innbyggere i løpet av de kommende dagene. Det er uklart når nedstengingen vil bli opphevet.

Bare innbyggere som kan vise bevis på en negativ Covid-test har lov til å kjøpe nødvendigheter.

En video som er blitt mye delt på sosiale medier viser en drone fly mellom leilighetsbygninger i en annen by i Kina der folk blir bedt om å holde seg innendørs.

Flere kaller det hele surrealistisk og noe som ligner på George Orwells roman 1984 som handler om tyranni.

– Dette området er under total nedstenging nå. Hold dere inne, lyder beskjeden fra dronen.

Protester

Statlige kinesiske medier melder at skolestarten er utsatt på grunn av de nye smittetilfellene. Også noen flyvninger til byen har blitt kansellert av samme grunn.

Helsemyndighetene stemplet situasjonen som «ekstremt kompleks og alvorlig», men avgjørelsen om å stenge ned byer har blitt dårlig mottatt fra det kinesiske folket som vanligvis ikke protesterer i gatene mot myndigheter.

Det har blant annet vært demonstrasjoner der folk har sloss med politiet som følge av nedstengning.

Asylsøkere vil heller dø enn å bli sendt til Rwanda

mest lest