Russland har stengt Nord Stream 1 – gassprisen opp 30 prosent mandag morgen

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 5. september 2022 | 09:45

Russland har stanset gassforsyningen gjennom den viktige Nord Stream 1 rørledningen.

Gassprisene som allerede er skyhøye, stiger nå kraftig, skriver Dagens Næringsliv.

Gazprom har oppgitt oljelekkasje på en turbin ved gassanlegget i Portovaja som årsak til at ledningen ikke settes i drift igjen. Dette bestrides av tyske Siemens Energy, som tidligere har stått for vedlikeholdet av kompressoranlegget i Portovaja.

Russland og president Vladimir Putin er lenge blitt anklaget for å bruke gass som et våpen, der målet er å destabilisere Vesten.

Les også: Aldri har så få ødelagt for så mange så fort

Ifølge gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy vil det ta mange år å gjenvinne en form for balanse i gassmarkedet.

– Dette slår rett inn i industrien og den økonomiske veksten. Men både bedriftene og husholdningene må fortsette å holde etterspørselen nede, ellers risikerer man rett og slett å gå tom for gass når det blir kaldt i vinter, sier han.

Derfor så Sverige og Finland seg i helgen nødt til å gi likviditetsgarantier på henholdsvis 250 og 100 milliarder kroner for å «unngå en finanskrise», slik Sveriges finansminister selv formulerte det i helgen.

– Hadde vi ikke agert, hadde vi risikert kraftprodusenter i teknisk konkurs mandag morgen, sa finansminister Mikael Damberg under en pressekonferanse.

Finansdepartementet i Norge sier at det ikke er behov for lignende tiltak rettet mot norske selskaper, men at det er noe som vurderes fortløpende.

Innsatte i Indre Østfold fengsel klager på servicen

 

mest lest