FpU dominerer Tiktok: – Det er livsfarlig for venstresida

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. september 2023 | 10:42

Fpu-leder Simen Velle ble av BTB utropt til «Tiktok-kongen» i forrige uke. Også Unge Høyre, Norgesdemokratene og Alliansen gjør det godt, skriver Klassekampen.

Et klipp FpU-lederen la ut i sommer som har over 255.000 visninger og 21.000 likerklikk. Der snakket han om skatt. Folk som ville beholde mer av sine egne penger, burde stemmer FrP.

– Det folk vet om Frps politikk, er hva andre partier sier om oss. Da vi ble aktive på Tiktok, fikk vi mulighet til å snakke selv. Vi kan avkrefte myter, bygge opp politikk og snakke til ungdommer. Det er veldig nyttig, sa Velle til NTB.

Som nummer to med mest engasjement på Tiktok kommer Unge Høyre og leder Ola Svenneby. Han har rundt 130.000 visninger på sine mest populære videoer.

@simen.velle Vi må gjøre det lettere for unge å bygge arbeidserfaring💪 #fyp #fy #foryou #foryoupage #foryourpage #fypシ #fypage #simenvelle #xyzcba #xyzbca #politikk #debatt #ytringsfrihet #frp #fpu #fordeg #fördig #foruyou #viral #arbeid #jobb #sommerjobb #ungdom #sommerleir #cv @Fremskrittspartiets Ungdom ♬ original sound – Simen Velle

– Vi ser det på videoer som handler om ytringsfrihet, antirasisme, rasisme og woke-debatten. Og om hvordan det står til for guttene i samfunnet. Jeg opplever at det engasjerer veldig, sier Svenneby, som har i overkant av 7000 følgere på Tiktok.

Venstresiden erkjenner at den henger etter.

«Venstresida er knapt synlig i sammenlikning. En gjennomgang av de mest populære videoene under emnet «politikk» på Tiktok viser det samme. Blant toppvideoene som tar politiske standpunkt finner man videoer som latterliggjør MDG, Sylvi Listhaug som setter en opphisset klimaaktivist på plass, rop om skatteletter og dansende unge høyredamer som drikker øl mens de skryter av å være «anti-woke og anti-broke». Norgesdemokratene, og ekstremistpartiet Alliansen gjør det også skarpt,» skriver Klassekampen.

Livsfarlig

– Det er livsfarlig for venstresida, sier Magnus Marsdal, ansvarlig redaktør i Manifest Media, om utviklingen.

Marsdal peker på to grunner han mener gjør at høyresida dominerer Tiktok.

  • Formatet, med korte videosnutter, er tilpasset det selvpromoterende individet. Det passer høyresida, men er mindre egnet for venstresida som har vært opptatt av å fremme den kollektive bevegelsen, heller enn enkeltpersoner.
  • En selvforsterkende effekt. Når høyresida dominerer blir de fleste unge på Tiktok presentert for venstresida gjennom høyresidas karikaturer av den.

– Det er en medierevolusjon, og venstresida henger ikke med. Venstresida må forstå alvoret i situasjonen, og satse på å bygge profilene som kan nå fram til ungdom på plattformene de bruker, sier Marsdal.

Tirsdag kveld kommer resultatet av skolevalget. Det er ventet at FrP kommer til å gjøre det godt. Klassekampen har intervjuet fem yrkesskoleelever. Fire av dem sier de vil stemme på FrP, én på INP.

mest lest