Polen vil utlevere ukrainske menn som har rømt fra krigen: – Kan mobiliseres

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. september 2023 | 05:58

Polske myndigheter har begynt å utlevere menn i vernepliktig alder til Ukraina, som ulovlig har forlatt landet siden 24. februar 2022.

Det skriver den polske avisen Rzeczpospolita.

Ifølge avisen har Polen allerede utlevert borgere basert på en avtale med Ukraina.

Rundt 2,87 millioner ukrainere i alderen 18 til 60 har reist til Polen etter 24. februar 2022. Omtrent 2,8 millioner returnerte de siste 18 månedene, ifølge dataene til den polske grensevakten.

Rzeczpospolita hevder at etter å ha krysset den polsk-ukrainske grensen, kan det hende at rundt 80 tusen ukrainere ikke har vært oppført.

– Dette er et stort antall for Ukraina, fordi alle disse menneskene kan mobiliseres for å styrke rekkene til de væpnede styrkene, og dermed styrke vårt forsvar og sikkerhet, sier Fjodor Venislavsky fra den nasjonale sikkerhets- forsvars- og etterretningskomiteen til Verkhovna Rada i Ukraina.

Den ukrainske påtalemyndigheten kan bruke internasjonale arrestordre for å begynne å straffeforfølge ukrainske statsborgere i utlandet, ettersom mange har forlatt landet enten ved hjelp av bestikkelser til grensevakter eller gjennom den såkalte grønne grensen, ved å bruke tjenestene til mellommenn.

– Hvis vi arresterer en slik utlending, for eksempel under en enkel sjekk på veien, vil vårt nasjonale politiinformasjonssystem vise at han er etterlyst av den ukrainske påtalemyndigheten, fordi Interpol-data inneholder det. Vi arresterer en slik person, informer påtalemyndigheten, og retten bestemmer utleveringen, forklarte en talsperson for polsk politi til avisen.

Polen og andre EU-land kan bli oversvømmet av ukrainske forespørsler om utlevering av menn som har brukt bestikkelser for å komme seg ut av landet.

mest lest