Støre krever aksje-frys av alle i regjeringen

Avatar photo
Publisert 5. september 2023 | 16:35

Ingen får lov å selge eller kjøpe aksjer før statsbudsjettet legges frem 6. oktober.

Statsministerens kontor vil nå kartlegge investeringene til alle politikerne i hele regjeringsapparatet.

– Vi har bedt alle i politisk ledelse i departementene og på Statsministerens kontor (SMK) om å informere departementsråden i eget departement om de selv har aksjer og i så fall i hvilke selskap, samt om de velger salg, frys eller forvaltning, sier statssekretær Kristine Kallset ved SMK til NRK.

Flere departementene skal nå være i gang med å innhente informasjon om de økonomiske disposisjonene til politisk ledelse og deres husholdning.

NRK får også opplyst fra SMK at de nå nekter statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere å selge eventuelle aksjer før budsjettdagen 6. oktober.

Les også: Regjeringen strammer inn reglene for aksjekjøp

NRK har bedt departementer svare på om noen i politisk ledelse har investert i aksjer:

– Ettersom politikerne selv har plikt til selv å ha oversikt over hva ektefelle/samboer eier, så er de ikke pålagt å sende noen oversikt over dette til eget departement eller SMK, forklarer Kallset.

Overfor for NRK bekrefter helseminister Ingvild Kjerkol at hennes ektemann, Rune Øyan, eier aksjer. Kjerkol hevder imidlertid at hun har god kjennskap til hans økonomiske bindinger og sier de ikke har bydd på habilitetsutfordringer.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at «ingen av statssekretærene har varslet om at de har aksjer eller tilsvarende som gjør at de er inhabile i noen av sakene de har behandlet».

mest lest