Knallmåling for Erik Selle: – Norge trenger en konservativ renessanse

Avatar photo
Publisert 5. september 2024 | 14:12

I kjølvannet av Kristelig Folkeparti (KrF) sin uro med interne kriser, avgang for partilederen, profilerte politikere som ikke ønsker gjenvalg og påfølgende dårlige meningsmålinger, fortsetter partiet Konservativt å vokse.

På siste meningsmåling fra Opinion for Altinget og ABC Nyheter får KrF et kraftig fall, med en oppslutning på kun 2,5 prosent. Det gir en nedgang på hele 2,1 prosentpoeng fra august, og ville gitt dem bare to direktemandater til Stortinget, viser fordelingen av mandater basert på beregning fra pollofpolls.no.

På snitt for september ligger partiet på 3,1 prosent. Det er tangering av verste månedssnitt KrF har fått siden helt tilbake til 2008, viser tall fra Pollofpolls.

Partileder Olaug Bollestad har gått av som følge av intern misnøye etter anklager fra ansatte om at hun utviste en «kritikkverdig lederstil», og hun meldte i dag at hun ikke stiller til gjenvalg på Stortinget. Det gjør heller ikke fungerende partileder Dag-Inge Ulstein, som ei heller ønsker å bli ny leder.

Samtidig er den forespeilet sterkeste kandidaten til å ta over som ny partileder, Ida Lindtveit Røse, inne i en stor personlig krise etter at iNyheter og Uten Filter kunne melde at mannen som flere medier rapporterte at hadde snikfilmet folk på badet under Arendalsuka, var hennes ektemann og tidligere KrF-ansatt, John Anders Lindtveit Røse. I dag ble det meldt at Ida Lindtveit Røse er sykemeldt, skriver NRK.

Både Dag-Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse har blitt beskyldt for å være ledende aktører i å presse ut Bollestad som partileder.

Samtidig som det er dramatikk og katastrofer for det ene kristelige partiet i KrF, kan Konservativt, ved tidligere navn Partiet de Kristne, nå juble.

På samme måling som KrF rykker ned til 2,5 prosent ned 2,1 fra august, får Konservativt hele 1,6 prosent, opp 0,4 prosent fra august.

Les også: Dramatiske tall for KrF: Stuper på ny meningsmåling

Glade for veksten, men fokus på det langsiktige

Erik Selle, partileder i Konservativt, uttrykker glede over de positive meningsmålingene, men understreker samtidig at partiets hovedfokus ligger på langsiktig vekst og stabilisering.

– Vi er selvfølgelig glad for meningsmålinger i riktig retning, men det styrer oss ikke. Potensialet vårt er langt forbi sperregrensen, sier han til iNyheter.

Partiet ønsker å stå som et alternativ for det han kaller «den tause majoritet» i Norge. De med sunn fornuft og et solid verdigrunnlag. Det er helt nødvendig med en kursjustering: «Norge trenger nye løsninger basert på gamle verdier», slår han fast.

Den interne striden i KrF har skapt grobunn for spekulasjoner om at en betydelig andel tidligere KrF-velgere har søkt seg til Konservativt.

Nestleder Tomas Moltu ser også på målingene som en bekreftelse på at partiet har vind i seilene, men både Selle og Moltu er tydelige på at Konservativt er mer enn et parti som sluker restene av KrF.

Truls Olufsen-Mehus og ny momentum

Selv om KrFs nedgang er en av flere faktorer som forklarer Konservativts fremgang, peker de på flere faktorer som har bidratt til veksten, inkludert den nylige tilslutningen av tidligere KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus.

– Veksten har kommet samtidig med en stor pågang av nye medlemmer. Jeg tror derfor at målingen er reell. Vi vet at det er mange som nå flytter stemmen og støtten sin fra KrF over til Konservativt. Uroen rundt Bollestad sin utgang er en åpenbar årsak. Den er samtidig sammenfallende med at Truls Mehus har gått inn i Konservativt, sier Moltu til iNyheter, og legger til at Olufsen-Mehus har tiltrukket seg mye positiv oppmerksomhet.

Videre trekker Moltu også frem uttalelser fra nylig FrP-ekskluderte Christian Tybring-Gjedde, som sa at han ville stemme Konservativt ved neste valg.

Også Erik Selle trekker frem at det har tjent Konservativt at KrF nå er i en dyp krise, samtidig som også partilederen bekrefter Olufsen-Mehus som et positivt element for partiet.

Selle understreker imidlertid at det er sammensetningen av Konservativts grunnmur som gir suksessen de nå ser, ikke nødvendigvis KrFs krise.

– Det er selvfølgelig en faktor hva som pågår rundt oss, og Truls Olufsen Mehus er en mann mange har tillit til. Men jeg tror at vi har bygget opp en solid organisasjon på et solid politisk grunnlag hvor summen av det beste historisk sett av de borgerlige partiene er samlet på ett sted.

Les også: Truls Olufsen-Mehus har meldt seg inn i Konservativt

Veien videre: Håp om stortingsplass

Både Selle og Moltu har klare ambisjoner for partiets fremtid. De ser på stortingsvalget i 2025 som en potensiell gamechanger for Konservativt. Selv om partiet jobber langsiktig for en politisk kursjustering, er likevel sperregrensen innenfor rekkevidde, mener de.

– Dersom vi fortsetter veksten, vil vi kunne få vårt gjennombrudd ved stortingsvalget 2025. Det vil i så fall redefinere norsk politikk for fremtiden, sier Moltu, som tror at Konservativt kan få en avgjørende rolle i Stortinget:

– I stedet for sentrumspartier som trekker mot venstre, liberal og overnasjonal retning vil vi komme inn og trekke mot høyre, konservativ og demokratisk retning.

Tidligere Bergen KrF-topp, nå nestleder fr Konservativt, Tomas Moltu. Foto: Privat

Stortingsvalget er en enorm mulighet for Norge, sier en optimistisk Selle, som mener kommende stortingsvalget en sjelden mulighet for å få inn nye, konservative stemmer i Stortinget.

– Jeg tror det skal lite til før hvilke partier som er utenfor og innenfor Stortinget plutselig kan bytte plass, sier han, og peker på en økende misnøye med dagens politiske ledelse.

– Norge trenger en konservativ renessanse. Det tror jeg folk både begynner å se og kjenne på kroppen og i lommeboken.

Les også: Tybring-Gjedde skal stemme Konservativt

Ny høyredreining fra sentrum?

Med et stadig mer splittet KrF, med en antydning til en høyrebølge med god oppslutning for Høyre og FrP, med økt fokus på konservative verdier i den politiske debatten – spesielt blant nye, unge velgere –, samt en generell, gradvis økning for partiene utenfor Stortginet, har Konservativt begynt å ane en markering som et reelt alternativ for velgere som søker en mer tradisjonell, verdibasert politikk.

Er tiden moden for et parti som jobber for en så stor stat som nødvendig, og så liten stat som mulig?

Som et samlet månedlig gjennomsnitt på alle nasjonalt representative meningsmålinger for august ligger Konservativt endog på bare 0,3 prosent fordelt på totalt 7 individuelle målinger, viser tall fra Pollofpolls. For september står partiet imidlertid betydelig sterkere, med et snitt på 1,2 fordelt på to målinger på henholdsvis 1,6 og 0,8 prosent.

Siste meningsmåling kan antyde at partiet er på vei mot et gjennombrudd. Spørsmålet som gjenstår, er om de klarer å opprettholde denne veksten frem til stortingsvalget i 2025.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest