Vedum løy om grunnrenteskatt: − Føler oss rundlurt

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 5. oktober 2022 | 12:10

For annen gang på kort tid møter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tunge anklager om faglig feil.

– Vi har blitt lurt trill rundt, sier Hanne Lundberg i familiebedriften Gratanglaks, til VG.

To av landets ledende fiske-analyseselskaper har ettergått finansminister Trygve Slagsvold Vedums påstand om at små lakseoppdrettere slipper den varslede skatteøkningen.

– Påstanden er feil, fastslår analysesjef Ragnar Nystøyl i Kontali Analyse, et av de fremste globale analyseselskapene innen laksesektoren.

Her er konklusjonene til Kontali Analyse:

– Våre beregninger viser at det ikke stemmer at oppunder 70 prosent av selskapene vil slippe å komme i grunnrenteposisjon med regjeringens forslag, sier Nystøyl.

Rådgivningsgiganten KPMG, som har sjømat som et av sine spesialfelt, har gått gjennom regnskapene til to mindre oppdrettsselskap.

– Ett av dem får betydelig økt skatt som følge av den nye grunnrenteskatten, selv om de produserer mindre laks enn den grensen Vedum opererer med for selskaper han mener skal slippe skatt. Det andre slipper, men det skyldes at de får kraftig økning i to andre skatter, sier partner og advokat Pedro S. Leite i KPMG.

Les også: Støre med advarsel før statsbudsjettet legges frem i morgen

Dermed slipper ikke Gratanglaks unna, selv om de har under 5000 tonn MTB.

Leder Hanne Lundberg i Gratanglaks er nesten på gråten.

– Jeg er så redd for at det bestefar og far har bygget opp skal ramle sammen, sier den unge kvinnen. Hun har tatt over familieselskapet sammen med sin søster og bror.

– Det økte skattetrykket gjør at vi må stanse alle investeringene vi har planlagt for å utvikle selskapet. Jeg er redd det kan gå ut over våre 40 ansatte, og de rundt 150 ansatte som er avhengige av oss – blant annet slakteriet og serviceselskap.

Hun gir Vedum så hatten passer.

– Han kom med to skattegrep som øker våre utgifter kraftig, men jeg ble litt lettet da han forsikret at selskap med biomasse under 5000 ikke ville få den nye grunnrenteskatten, sier hun:

– Men nå viser det seg at garantien til Vedum ikke er verdt noe som helst.

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge sier deres mistanke har blitt bekreftet.

– De mindre selskapene blir ikke skjermet, slik Vedum har garantert. Enten har Vedum blitt lurt av sitt eget embetsverk, eller så har han lurt oss alle.

– Vedum kan ikke slik han gjorde, garantere at opp mot 70 prosent av selskapene blir unntatt beskatning. Han er nå avslørt, sier Ystmark.

Fremtiden i våre hender: Vil ikke at barn under 10 år skal bruke gutte og jenteklær

 

mest lest