Kriminelle i Sverige håver inn milliardbeløp på velferdstjenester

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. oktober 2023 | 11:16

Kriminelle nettverk i Sverige får milliardbeløp av myndighetene, ifølge ny rapport.

Myndighetene advarer om at kriminelle nettverk driver medisinske sentre, skriver Aftonbladet.

– Tidligere handlet det fremfor alt om assistentvirksomhet og hjemmetjenester. Det var selvfølgelig alvorlig, men nå ser vi også tegn på at man bedriver andre type velferdstjenester, sier ekspert i kriminalitetsforebygging i Ekobrottsmyndigheten [tilsvarer norske Økokrim], Sara Persson, til den svenske avisen.

Persson forteller at de kriminelle nettverkene operere innenfor vaksinasjonssentre, tannlegekontor, ungdomshjem, institusjoner. Selv innenfor ulike tilbud for de som ønsker å forlate et liv med kriminalitet har de kriminelle nettverkene en finger med i spillet.

– Det stilles større krav til en person som skal åpne en restaurant med skjenkebevilling enn det stilles for å drive en velferdstjeneste, sier Persson til Aftonbladet.

Det svenske kriminalitetsforebyggende rådet (Brå), opplyser til avisen at de har oppdaget omfattende juks med overfakturering og overrapportering av antall anstalter og antall pasienter, for at de useriøse aktørene skal få midler fra kommunene eller regionene.

Ifølge Aftonbladet ble det utbetalt hele 18 milliarder svenske kroner i 2019 på feilaktige premisser, og disse pengene omfatter bedragerier fra privatpersoner og omsorgsforetak drevet av kriminelle.

Brå forklarer at de kriminelle aktørene leier inn folk som er eksperter på bedriftsøkonomi og juss, som sørge for at selskapet betaler minst mulig skatt. I Sverige er det pålagt å ha kvalifisert personell, men det kreves ingen spesifikke kvalifikasjoner fra eierne. Fra 2008 har svenske pasienter hatt muligheten til selv å bestemme hvem som skal behandle dem.

Telefonsvindel
De kriminelle nettverkene i Sverige har også omfattende virksomhet innenfor telefonsvindel, ifølge Dagens Nyheter.

Avisen skriver at så langt dette året er det kriminelle overskuddet fra telefonsvindel på over 498 millioner svenske kroner.

– Vi ser en klar sammenheng mellom personer involvert i kjente kriminelle nettverk og telefonsvindel. Rundt halvparten av alle som er involvert i svindel har tilknytning til kriminelle nettverk, sier Lotta Mauritzson ved politiets nasjonale bedragerisenter.

Mange ganger blir pengene fra svindelene reinvestert i nye forbrytelser.

– Pengene brukes hovedsakelig til å kjøpe våpen og narkotika, sier Mauritzson.

Overskuddet blir ofte overført til en såkalt «målvakt» før det føres videre til de kriminelle nettverkene.

– Det er ikke uvanlig at mindreårige opptrer som keepere. Det er noen ganger en måte å rekruttere nye medlemmer til de kriminelle gjengene, sier Lotta Mauritzson.

Ifølge en ny rapport fra Brå utgjorde sosial manipulasjonssvindel, som inkluderer telefonsvindel, nesten halvparten av det totale kriminalitetsinntektene fra svindel i fjor.

mest lest