Blokkerer for privatfly: Flere titalls personer arrestert

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 5. november 2022 | 17:20

Lørdag ettermiddag skal aktivister fra den ekstreme klimaorganisasjonen Extinction Rebellion og Greenpeace ha tatt seg inn på Schiphol flyplass for å demonstrere.

– Målet er at ingen privatfly skal forlate Schiphol på lørdag, sier organisasjonens talsperson.

I et videopptak fra den nederlandske flyplassen kan man se aktivister plassere seg foran flyene, og flere titalls syklister på rullebanen. Demonstrantene skal ha låst seg fast til privatflyenes hjul.

Greenpeace har tatt delvis ansvar for demonstrasjonen. På deres Twitter-konto skriver de at de i dag «blokkerer forurensende privatfly for å kreve at Schiphol stanser unødvendige flyvninger». Aktivister klamrer seg til privatfly i dette øyeblikk, skriver de.

Direktør ønsket dem velkommen.

Organisasjonen publiserte et åpent brev til flyplassens direktør, Ruud Sondag, hvor de varslet om demonstrasjonen og ba direktøren «tilrettelegge for ei bærekraftig fremtid». Sondag ønsket demonstrantene velkommen i et svar publisert på flyplassens nettsider. Direktøren ba imidlertid om at aksjonen forholder seg respektfull.

– Aktivisme er ikke alltid morsomt, det er nødvendig fordi politikere og næringsliv godkjenner at private jetfly ødelegger planeten vår, skriver Twitter-kontoen Code Rood i en video Extinction Rebellion har retweetet.

Les også: Klimaaktivister kastet suppe på van Gogh-maleri til 750 millioner

Artikkelen fortsetter.

I en annen video publisert av Extinction Rebellion, hevdet organisasjonen at det var rundt 500 aktivister som demonstrerte.

– Færre fly, mer tog, det er budskapet, sier talspersonen i videoen.

Nå er flere arrestert.

– Klimaaktivistene som fortsatt befinner seg under flyene blir for tiden fjernet av Marechaussee og fraktet fra flyplassen med buss. Det er fortsatt grupper på rundt tretti personer under de fleste privatflyene, skriver avisa De Telegraf.

Den omstridte organisasjonen har høstet mye kritikk av deres virkemidler for å få oppmerksomhet. Bare i den norske avdelingen alene har de opplevd en rekke bøter og arrestasjoner etter å flere ganger blokkere veitrafikk, å avbryte representanter og lime seg fast på Stortinget, å henge opp bannere og blokkere veien til Equinor-hovedkvarteret, samt å blokkere inngangen til både Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet.

Cop27: FNs generalsekretær mener menneskeheten er «fordømt» uten en klimaavtale

mest lest