Artikkelen er basert på en pressemelding fra Enova.
Enova har annonsert en omfattende støtteordning på over 777 millioner kroner til fem prosjekter for hydrogenproduksjon langs den norske kysten. Målet med denne satsingen er å etablere en fungerende verdikjede for hydrogen, som skal legge grunnlaget for en mer bærekraftig skipsfart i Norge.
Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) fremhever at den norske maritime sektoren tar ledelsen i omstillingen mot utslippsfrie løsninger. «Disse prosjektene kan kutte utslippene i Norge, men vil også bidra til omstillingen i resten av Europa og verden,» sier han.
Energiminister Terje Aasland (Ap) roser aktørene som har fått støtte: «Det er fantastisk å se så mange aktører satse på innovative og utslippsfrie løsninger. Norge har en lang tradisjon som ledende maritim nasjon, og det vi gjør for å utvikle utslippsfrie løsninger for maritim transport her hjemme vil kunne ha betydning langt utenfor våre grenser.»
Prosjektene som mottar støtte inkluderer hydrogenanlegg i Slagentangen, Egersund, Florø, Kristiansund og Bodø. Totalt vil disse prosjektene ha en produksjonskapasitet på 120 MW, som tilsvarer cirka 40 tonn hydrogen per dag. Samlet sett vil de bidra til en utslippsreduksjon på 200.000 tonn CO2 per år, noe som utgjør 5,5 prosent av de nasjonale utslippene fra sjøfart og fiske.
Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova, understreker at disse prosjektene er avgjørende for å sikre forsyningen av hydrogen langs norskekysten. «Dette vil gjøre hydrogen mer tilgjengelig for de som ønsker å satse på bærekraftig skipsfart,» sier han.
I desember 2023 kunngjorde Enova også en styrking av satsingen på hydrogen og ammoniakk som drivstoff i maritim sektor. Det vil komme nye støtteprogram for både produksjon og infrastruktur for hydrogen, samt støtte til ammoniakkfartøy.