I dag er det valg i verdens mektigste nasjon. Beslutningen som tas av folket over dammen vil gi krusninger gjennom resten av verdenspolitikken og den globale økonomien, og spesielt Norge som en nær alliert vestlig nasjon, vil bli påvirket.
Det er derfor ikke overraskende at amerikansk politikk vekker stor interesse i Norge. Men forstår vi egentlig amerikansk politikk fra en halv verden unna, eller blir vi ubevisst påvirket gjennom kuratorene som leverer oss våre daglige nyheter?
En meningsmåling fra TV 2 skapte bølger i både norske og amerikanske medier. Målingen viste at hele 84,1 prosent av nordmenn ville stemt på Kamala Harris, mens bare 10,6 prosent støtter Donald Trump. Reaksjonene spenner fra sterke, bombastiske støtteerklæringer til Harris, til anklagende beskyldninger om «propaganda» og stereotypisering.
Samtidig som du i dag trolig vil lese en hel rekke støtteerklæringer til Harris fra nordmenn som skal opplære amerikanere i hva som er «korrekte verdier», med påfølgende beskyldninger om Trump som en fiende til demokratiet eller det som verre er, finnes også de som sitter med et helt annet perspektiv. De føler seg gjerne ikke hørt og mener de ikke får sitt syn representert i norsk media.
En av de som deler dette sentimentet, er leder av Republicans Abroad Norway. Han stemmer på Trump med rak rygg.
I et intervju med iNyheter gir Austin Rasmussen sitt syn på hvorfor nordmenn generelt sett har en helt annen oppfatning av Donald Trump og Kamala Harris enn mange amerikanere.

Les også: Nordmenn flest vil ha Harris: – Donald Trump har en liten, men stabil fanbase i Norge
Harris er en fare for vestlige verdier, tradisjoner og økonomi
Når iNyheter spør om Harris er en kandidat som samsvarer med norske verder, er Rasmussen i tvil. Han mener at selv om Harris anerkjenner betydningen av forholdet mellom USA og Norge, slik også Donald Trump gjør, så vil hennes politikk få globale konsekvenser.
– Politikken hennes vil sette den amerikanske økonomien i fare, som derigjennom har en ringvirkning rundt om i verden.
Dessuten har Det Demokratiske partiet vært forkjempere for en politikk som undergraver vestlige verdier og familien som institusjon, forklarer han.
– Kort sagt er demokratens plattform for det meste uforenlig med norske tradisjoner, sier han.
Rasmussen opplever at mange nordmenn ser amerikansk politikk gjennom det han beskriver som en ensidig linse skapt av norske medier. Han hevder at dette etterlater publikum i Norge med et skjevt bilde av amerikansk politikk.
Les også: AUFs verdensbilde: Trump er sprute gal og norske unge menn er rundlurt
Media rapporterer ikke, men produserer nyheter
– Norsk dekning av amerikansk politikk har en tendens til å mangle objektivitet og ignorerer altfor ofte minst halvparten av det amerikanske politiske landskapet, og fratar dermed norsk publikum en helbildeanalyse av politikken, sier Rasmussen.
Når republikanere blir anerkjent av norske mediepersonligheter, er det vanligvis med det formål å sette opp en stråmann, forklarer han.
– «Demokratene er gode, Republikanerne dårlige». Det er premisset som den gjennomsnittlige mediepersonligheten og «USA-eksperten» opererer på.
Han kritiserer også det han mener er en tendensiøs framstilling i norske medier, der meningsmålinger som er gunstige for Harris løftes frem, til tross for at undersøkelsene gjerne er av lavere kvalitet, samtidig som at tilsvarende ledelse for Trump ikke vies den samme oppmerksomheten.
– Norsk dekning av amerikansk politikk kan sammenlignes med produksjon av reality-TV. Innholdet her er nøye kuratert for underholdning, lønnsomt engasjement og narrativ-kontroll; den er ikke produsert med det formål å holistisk og objektivt informere massene.
Les også: Iowa-måling overrasker: Kan Trump gå på en smell?
Sensasjonspregede overskrifter styrer inntrykket
Rasmussen forklarer at medienes rolle spiller en svært stor del av hvordan nordmenn oppfatter Trump og det republikanske partiet. Han opplever at nordmenns syn på Trump og amerikansk politikk formes av en ensidig mediedekning.
– I både Norge og USA er ikke gjennomsnittspersonen oppslukt av politikk til enhver tid. De får med seg overskrifter og sensasjonelle nyhetssaker mellom regninger og familieliv. Dessverre er det innholdet som får mest oppmerksomhet i nyhetsstrømmene våre ikke alltid informativt. Derfor mister mange tidligere anerkjente medieinstitusjoner troverdighet ettersom publikum leter etter bedre kilder, sier Rasmussen.
Samtidig legger han til at han opplever at flere nordmenn i dag uttrykker støtte til Trump og republikanerne sammenlignet med tidligere.
– Jeg har funnet at det er mange flere nordmenn som støtter Trump og republikanerne i 2024 enn andelen som var villige til å innrømme det i 2016. Det har vært en interessant utvikling, sier han, og følger opp med:
– På samme måte er det langt flere nordmenn som ikke ville stemt på Trump, men som tar kontakt med den genuine intensjon om å ha en sunn samtale om våre forskjeller. Forakten og fiendtligheten vi ser for republikanere på TV og i avisene våre blir sterkere, men antallet mennesker som deler disse følelsene er synkende.
Les også: Ny studie: Hjernestrukturen kan avgjøre om du er høyre- eller venstrevridd (+)
Kritisk til norske «eksperter«
Rasmussen, som er utdannet innen statsvitenskap og psykologi, samt har tjenestegjort i det amerikanske militæret, beskriver seg selv som en tradisjonell republikaner. Han trekker frem partiets historiske verdier, som personlig og økonomisk frihet som viktige grunnprinsipper for hans politiske standpunkt.
Dette er gode, liberale verdier nordmenn i høy grad deler sammenlignet med andre land og historiske perspektiv. Likevel blir ofte republikanere stemplet i norske medier. Vet vi rett og slett bare bedre enn amerikanerne?
Når Austin Rasmussen blir spurt om nordmenn kanskje anser seg som smartere enn amerikanere, er han enig i at amerikansk politikk ofte fremstår litt bedrevitende.
– Noen norske kommentatorer tenker nok det. Mye av den amerikanske politiske dekningen i Norge inkluderer såkalte «eksperter» som liker å generalisere og stereotypisere amerikanere, og de fremstiller ofte mine medborgere på en veldig nedlatende måte – som er en del av underholdningsfaktoren, antar jeg.
Rasmussen beskriver disse kommentatorene som «lenestolgeneraler». Deres analyser blir sett på mer som underholdning enn objektiv informasjon.
– Det kan kanskje være et morsomt sirkusnummer under valgkampen, men nyhetsverdien blir ganske fort tynn. Jeg tror mange vanlige nordmenn som virkelig vil forstå vanlige amerikanere, finner ut at de er bedre tjent med å avfeie dagens klasse av pompøse «eksperter», sier han, og trekker frem at denne type underholdningspregede analyser mister sin effekt over tid, sier han til iNyheter.
Les også: Stormende jubel da Megyn Kelly forklarte sitt valg om å støtte Trump
Et norsk hjem – med et amerikansk perspektiv
Rasmussen er bosatt i Norge, gift med en norsk kvinne og oppdrar fire barn her. Til tross for sin tilknytning til landet, forteller han at han er skeptisk og selektiv med å bruke norske medier til å holde seg oppdatert om amerikansk politikk.
– Jeg følger norsk medieinnhold veldig nøye, men kun fordi dette er landet jeg bor i, og fordi jeg deltar i nyhetsmedia når jeg blir bedt om analyser og kommentarer, både i Norge og utlandet.
– Fra og med i år er jeg selv norsk. Men jeg stoler overhodet ikke på norsk nyhetsinnhold for å forstå hva som skjer politisk i USA. Det ville vært uansvarlig av meg, sier Rasmussen.
Les også: Joe Rogan gir sin støtte til Donald Trump
Både Norge og USA er to vestlige nasjoner med mye lik filosofisk, økonomisk og kulturell historie. På spørsmål om hvorfor vi er så forskjellige politisk, peker Rasmussen på ulikhetene mellom landenes demografi og de kulturelle forskjellene mellom Norge og USA.
– Norge er et veldig lite og homogent land. De fleste nordmenn har en felles historie og kulturarv. De har lignende bakgrunner og lever under lignende forhold. Behovene varierer lite, presspunkt varierer lite, og det gjør heller ikke kultur og tradisjon, sier han, og trekker frem at Norge dessuten har stor tillit til myndighetene og loven.
Dette skiller seg fra USA, som han beskriver som «en massiv smeltedigel» av ulike kulturer og stater med egne regjeringer og ulike behov.
– Et perspektiv nordmenn ofte glemmer, er at USA er en union av 50 forskjellige stater, med forskjellige klimaer, omstendigheter og sammensetninger utgjort av helt ulike folkegrupper – hver med sine egne regjeringer, sier han.
– Vår føderale regjering er ikke ment å blande seg inn i hverdagen til individuelle borgere. Amerikanere har en tendens til å verdsette grunnloven og har ofte også en antiautoritær natur.
Rasmussen mener imidlertid at det også finnes mange likheter mellom landene, særlig med tanke på at den norske grunnloven delvis er inspirert av den amerikanske.
– Og det store flertallet av norsk popkultur kommer fra USA, om ikke til og med kopiert. Det er minst like mange amerikanere med norske aner som det er nordmenn i Norge. Våre to nasjoner deler grunnleggende verdier og nyter mange av de samme tradisjonene. Norge og USA er naturlige allierte, understreker han.
Les også: De første resultatene er klare
Mediemakten må ikke misbrukes
For Rasmussen er det viktig at nordmenn forstår de historiske verdiene som ligger bak USA og det republikanske partiet. Verdier han mener er minst like viktige i dag.
– Mange støtter Trump fordi han utfordrer en status quo som ikke fungerer for en stor prosentandel av befolkningen, spesielt arbeiderklassen og den yngre generasjonen. Et status quo som tjener elitister, argumenterer han.
Norske ledere og medier trenger tillit til å forstå utenrikspolitikk og diplomati. Derfor bør ikke hvordan Norge ser på den «andre» halvparten av amerikanerne overlates til naive amatører, understreker Austin.
– Uansett hvem som vinner, bør det å opprettholde et sterkt forhold mellom de to nasjonene være av største betydning for de som danner det norske narrativet, spesielt siden det er det som er mest relevant for nordmenn når det gjelder amerikanske valg. Vi ville bli overrasket om en amerikansk president gikk ut med støtte til Solberg eller Støre. Det ville med rette vært kontroversielt. Det er ikke annerledes når norske influencere med autoritet gjør det samme.
Enten man støtter Harris eller Trump, bør kanskje nordmenn flest så vel som media-«eksperter» imøtekomme USA, amerikansk politikk og de med andre meninger enn en selv, med en søken etter genuin dialog og forståelse heller enn generalisering og fordommer? For selv om USA og Norge er svært ulike når det kommer til kultur og politikk, har våre nasjoner også fundamentale verdier felles, særlig knyttet til individets rettigheter og frihet. Som Austin Rasmussen påpeker, er vi naturlige allierte.