Svalbards «Doomsday Vault» får stor tilførsel av frø

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 5. november 2024 | 22:08

Svalbard Globale Frøhvelv mottok nylig 30 000 nye frøprøver som en del av arbeidet for å bevare verdens avlingsmangfold i møte med klimakrise og usikker matforsyning, melder New York Times.

Det arktiske hvelvet, som ble opprettet i 2008, inneholder nå over 1,3 millioner frøprøver fra rundt 7 000 arter fra hele verden. Frøhvelvet, som oppbevares trygt i permafrost i Svalbards fjell, regnes som verdens sikreste biologiske lagringsplass.

– Hver eneste frøprøve har potensial for å være til stor nytte for bønder, forskere og foredlere, når de skal produsere mat til en økende befolkning. Svalbard Globale frøhvelv er en verdensomspennende forsikring for matforsyningen til kommende generasjoner, skriver Regjeringen på sine nettsider.

Svalbardhvelvet fungerer som en «sikkerhetskopi» for genbankene rundt om i verden, og kan beskytte frøprøver dersom lokale lagre går tapt grunnet krig, naturkatastrofer eller tekniske problemer.

Klimakrisen utgjør en stor trussel, skriver New York Times, som fremhever påfølgende utfordringer som ekstreme værforhold med økt tilfeller av eksempelvis flom og hetebølger, som gjør matproduksjon vanskeligere. Dessuten er det en risiko for at sjeldne og tilpasningsdyktige frøsorter blir glemt i takt med at moderne, genetisk modifiserte avlinger dominerer landbruket.

Les også: Millionstøtte til hydrogenanlegg

Den siste leveransen er blant de største enkeltstående bidragene noensinne og inkluderer bidrag fra 23 genbanker, flere av dem fra utviklingsland som bidrar for første gang. Åsmund Asdal fra NordGen, som koordinerer frøhvelvet, understreker overfor New York Times betydningen av disse nye bidragene, spesielt fra genbanker i sårbare regioner.

Svalbard Globale Frøhvelv er underlagt Landbruks- og matdepartementet og koster rundt 12 millioner skattekroner årlig. Likevel har hvelvet opplevd mindre oversvømmelser, angivelig på grunn av stigende temperaturer i Arktis.

mest lest