INP klart større enn MDG og KrF på ny måling: – Utrolig gledelig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. desember 2023 | 09:37

INP får nok et resultat over sperregrensen på en ny måling for TV 2. Tilbakegang for Høyre og fremgang for Ap gjør at det igjen er rødgrønt flertall om det var stortingsvalg på disse resultatene.

Etter et omvalg i Østfold på grunn av manglende valglister for INP i Moss fikk partiet inn to representanter i fylkestinget og 4 prosent av stemmene i fylket. Men i et drama etterpå meldte en kandidat seg ut og ga sin støtte til en fylkesorfører fra Ap.

Arnstein Koch-Engebretsen, førstekandidat for Industri- og Næringpartiet (INP), meldte seg ut av partiet og sikret den rødgrønne side makten i Østfold fylkesting.

– Partiet er ikke til å kjenne igjen. Det har blitt et parti med blåere holdninger enn det jeg føler meg hjemme i, sier Koch-Engebretsen til Sarpsborg arbeiderblad.

Han var tidligere Sp-mann.

På nasjonalt nivå går det også bra for INP. I Verians (tidligere Kantars) siste måling for TV 2 får de 4,4 prosent, en oppgang på 0,1 prosent fra november.

Det er nok en måling over sperregrensen og ville gitt partiet 8 mandater på Stortinget. Og de er nå klart foran mer etablerte partier. KrF får bare 3,1 prosent (ned 1,6 prosent fra 4,7 ved forrige måling) og ville kun fått 2 mandater, mens MDG havner på svake 2,6 prosent (ned 2,1 prosent fra 4,7 prosent ved forrige måling) og ville kun fått 1 mandat.

– Det er utrolig gledelig å se at vi etablerer oss godt over sperregrensen. Vår beste måling er 5,3% forrige måned og et snitt på 4 %, sier partileder Owe Ingemann Waltherzøe til iNyheter.

– Fortsetter dette kan vi nøytralisere MDGs politikk. De har ikke skjønt noen verdens ting når de truer med å bruke sin vippeposisjon til å stanse olje og gass næringen. MDG er ikke bare en trussel mot norsk industri og næringsliv, men også en trussel mot sikkerheten i Europa. Hvor ville Europa vært i dag uten forsyning av blant annet gass tilsvarende 1.200 TWh? spør han retorisk og konkluderer:

– MDGs politikk er naiv og livsfarlig. 

Arbeiderpartiet gjorde en katastrofemåling sist og går opp 4,1 prosentpoeng til 20,9 prosent. Høyre får 25,4 prosent, ned 2,1 prosentpoeng fra november og det svakeste resultatet siden februar 2022.

SV (10,8 prosent) og FrP (11 prosent) er nesten jevnstore. De rødgrønne, inkludert MDGs ene representant ville fått 85 mandater og dermed knapt flertall.

I gruppen Andre er det Konservativt som er størst med 0,9 prosent. Pensjonistpartiet får 0,8 og Norgesdemokratene kun 0,2 prosent på denne målingen.

– Gledelig med tall som peker i riktig retning. Det er en konservativ vind som blåser i mange land nå, og den kommer også til Norge, sier partileder i Konservativt, Erik Selle, til iNyheter om målingen i TV 2. 

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Tankeløshet, samer og klimapolitikk (+)

mest lest