Kronen har svekket seg i nesten ti år – det siste året i hurtig tempo

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. desember 2023 | 08:32

Kronekursen har falt mer enn 40 prosent mot dollaren siden 2014. Ekspertene er ikke helt sikre på hvorfor kursen har svekket seg så mye det siste året.

Det skriver E24.

– Jeg ser mange uttaler seg skråsikkert, og jeg har vært bitte litt skråsikker selv. Men det store bildet er at det er supervanskelig å forklare hvorfor kronen har svekket seg så mye, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Dagfinn Rime til avisen.

Han har ekspertise innen områder som internasjonal finans, euroen og valutamarkedet.

Rime peker på oljeprisen som en av årsakene til den svake verdien på den norske kronen.

Oljeprisen befant seg på nivåer mellom 100 og 120 dollar per fat rundt 2011, mens en dollar kostet omtrent 5–6 kroner. I 2014 opplevde vi en kraftig nedgang i oljeprisen fra de tidligere høye nivåene til en ny, lavere normal. Samtidig begynte kronen å svekke seg, og ved utgangen av året kostet en dollar 8 kroner, ifølge E24.

Men etter oljeprisfallet i 2014 fortsatte kronen sin nedtur, og det til tross at oljeprisen stabiliserte seg, og også økte i noen perioder.

– Kronekursen har hatt nesten ti år med negativ trend, sier Erica Dalstø, sjefstrateg i SEB til E24.

I løpet av det siste året har kronen svekket seg i en spesielt rask takt. Dalstø forklarer dette med rentedifferansen, det vil si forskjellen mellom den norske og internasjonale styringsrenten.

Men BI-professor Dagfinn Rime er ikke helt sikker på at rentedifferansen er hovedforklaringen på kronesvekkelsen det siste året.

– All forskning viser at rentedifferansen ikke har så mye å si. Selv om kronen styrker seg noe etter Norges Banks rentehevinger så forsvinner raskt effekten, sier han.

BI-professoren påpeker også at kronen har svekket seg på grunn av økt oppfattet risiko blant internasjonale investorer når det gjelder å investere i Norge.

mest lest