NHO raser mot LO: – Unorsk

Avatar photo
Publisert 5. desember 2024 | 18:56

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener trepartssamarbeidet mellom dem, LO, og regjeringen er blitt til et «enpartssamarbeid».

Onsdag denne uken brøt forhandlingene om ny IA-avtale. NHO, arbeidsgiverorganisasjonene Virke, Spekter og KS ønsket å frede sykelønnen i to år til. LO krevde fredning av sykelønnsordningen i fire nye år.

– Det er LO vi er mest kritisk til. Vi vet at regjeringen har forsøkt, men at LO har nektet. Noen har sagt at treparts-samarbeide er blitt et toparts-samarbeide mellom LO og Ap-regjeringen. Vi mener at det vi har sett er et enparts-samarbeid, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Aftenposten.

Næringslivsorganisasjonen mener LO har vist seg «særdeles lite konstruktive». Til tross for målet om å redusere fraværet med 10 prosent fra 2018 har det økt til 17–18 prosent.

– Jeg har lært av Jens Stoltenberg at når LO og NHO finner sammen, da blir det sånn. Nå kan vi si at «når LO finner sammen med seg selv, så blir det sånn». At de bare stopper alt er litt unorsk og litt uvanlig av LO. For oss har det vært viktig ikke å låse mulige endringer i sykepengeordningen, sier NHO-direktør Nina Melsom til Aftenposten.

LOs nestleder Steinar Krogstad svarer at NHO ser ut å ha skjult intensjonene sine under forhandlingene, og at LO aldri kommer til å godta kutt i dagens sykelønnsordning.

– Nå bekrefter NHO-direktørene at målet ikke er å innhente mer kunnskap, men å endre dagens sykelønnsordning. De snudde tvert om basert på ett kvartals statistikk. Det er useriøst. I møtene før forhandlingene signaliserte ikke NHO at de ønsket å utfordre sykelønnsordningen.

SSB meldte i slutten av november at egenmeldt sykefraværsprosent var 1,16 prosent og legemeldt på 6,02 prosent i tredje kvartal av 2024. Totalt var fraværet 7,19 prosent. Tallene er sesongjustert. Spesielt kvinner og offentlig ansatte har høyt sykefravær.

Bakgrunnen for diskusjonene om sykelønn, er at Norge har et langt høyere sykefravær enn sammenlignbare land som Sverige og Danmark. Enkelte mener dette må sees i sammenheng med at Norge har 100 prosent sykelønn fra dag én.

Hva mener du om sykelønnsordningen?

mest lest