INP stabilt på ny måling til tross for intern uro

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. januar 2024 | 11:49

I en måling fra Norfakta for Nationen og Klasskampen tatt opp 2-3 januar er det små endringer fra desember.

Det gjelder alle partier.

Spesiell spenning knyttet seg til Industri- og næringspartiet (INP) der det i desember fremkom i media en del uenighet internt og kritikk mot partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

Les også: Waltherzøe avviser at han har pause fra partilederjobben

I den nye målingen for januar oppnår INP 3,4 prosent oppslutning, nøyaktig det samme som i desember. Det gir to mandater inne på Stortingen om det var valg nå.

På en del andre målinger høsten 2023 lå INP over sperregrensen på 4 prosent. Januar-tallene for disse målingene er foreløpig ikke klare.

Høyre er største parti med 25,2 prosent. Ap har 19 prosent. Frp holder god stand med 14,2 prosent og SV er så vidt over 10 prosent. SP (6,6), Venstre (5,9), Rødt (4,3), KrF (4,1), MDG (3,5). Resultatene for «Andre» er ikke brutt ned på enkeltpartier men oppgis til 3,2 prosent samlet.

I Klassekampen har Bjørgulv Braanen kommentert INPs resultat og den interne uroen.

Industri- og næringspartiet kan havne på vippen i et nytt storting slik resultatene står.

Braanen mener det nå er «helt i det blå i hvilken retning partiet går.»

INP er «midt inne i en omfattende strid, som kan ende med at partiet forsvinner som nasjonal kraft,» skriver den tidligere Klassekampen-redaktøren.

Braanen forstår konflikten på denne måten:

«Partileder Owe Ingemann Waltherzøe, som er tidligere fagforeningstillitsmann og jobber i Nordsjøen, er opptatt av at partiet bygger på sosialdemokratiske verdier. Han står for en liberal verdipolitikk, med omsorg for fattigfolk og utstøtte – hans hjertesak.»

Waltherzøe er «nå under økende press fra deler av partiet, mange av dem nyinnmeldte, som vil dra INP mot høyre, noen av dem ønsker seg et parti svært langt til høyre. En av hans kritikere i partiet, journalisten Rainer Prang fra Østfold, har tidligere skrevet for både Resett og Document. Som Klassekampen tidligere har skrevet, sirkulerer det en e-post i partiet med forslag om at tidligere Finansavisen-journalist Kjell Erik Eilertsen skal erstatte Waltherzøe som leder. Han ble innvalgt i kommunestyret i Bærum i fjor høst og er en skarp motstander av regjeringens energipolitikk, men må ellers karakteriseres som en økonomisk liberalist og sterk kritiker av bistand og innvandring. I Bærum kommunestyre nektet han å slutte seg til et initiativ for våpenhvile på Gaza og vil kutte i den kommunale formuesskatten. Et parti under hans ledelse vil plassere seg et helt annet sted enn i den sentrumstradisjonen Waltherzøe står i, og som har vært mye av oppskriften på INPs suksess i tradisjonelle industrikommuner.»

Skriver altså Braanen.

Eilertsen har tidligere sagt at han «ufrivillig» er dratt inn i konflikten. Det er Prang som har brakt Eilertsens navn opp.

En annen som har ønsket Waltherzøe fjernet er nytilsatt generalsekretær Ole Martin Martinsen. Han skal nå ha trukket seg fra stillingen.

Greit fornøyd

Om målingen sier partiledere Waltherzøe følgende til iNyheter.

Er noenlunde greit fornøyd, kunne ønske oss enda et lite knepp opp, men også denne målingen er innenfor feilmarginene. Vi må uansett regne med to skritt frem og ett tilbake. Vi må fokusere på at vi ligger pluss minus sperregrensa og i dette tilfellet inne med to direktemandater, er noe å bygge videre på.

mest lest