Den avskiltede legen Peter Dvergsdal får Brobyggerprisen Fritt Helsevalg 2022

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. februar 2023 | 17:28

Prisen er i regi av organisasjonen Fritt Helsevalg og deles ut i Oslo tirsdag 7. februar. Fjorårets vinner var lege og kostholdsaktivisten Fedon Lindberg.

Peter Dvergsdal (80) er en lege som gikk mot strømmen under koronapandemien. Han forskrev en vanlig tilgjengelig virusmedisin, favipriavir, også mot Covid-19 og hevdet å ha gode resultatet.

Det endte med at Helsetilsynet opprettet tilsynssak mot ham og Helsedirektoratet ikke forlenget lisensen hans i 2022.

Tusenvis av nordmenn tok kontakt med Dvergsdal for å få medisinen, skrev VG i 2021.

– Folk ringer fra hele landet. Vi har pasienter fra Nordkapp og hit. Mange ringer for sin gamle far eller mor. Noen er vaksinerte, andre er ikke det, fortalte han høsten 2021.

Men Legemiddelverket godkjente aldri medisinene. Overlege i avdeling for legemiddelinformasjon, Sigurd Hortemo, bekreftet at Dvergsdal nok hadde rett i at favipriavir er den mest brukte virusmedisinen i verden.

– Men det beviser ikke at den har god effekt og er sikker. Vi har ikke vurdert effekt og sikkerhet for favipiravir ved covid-19, og kan ikke anbefale bruk av legemidler før de er godt prøvd ut i store og godt gjennomførte studier, sa Hortemo.

Dvergsdals virksomhet førte snarere til en tilsynssak mot ham. Det reagerer han på.

– Min behandling av covid-19 pasienter ga mye bedre resultat en statens. Av de de nesten 7 000 pasientene jeg har behandlet, døde kun én, en eldre mann. To lå på respirator, det er eksepsjonelt lite. Staten har mye større dødelighet enn meg, for ikke å snakke om alle de som utviklet long covid, 23% har kognitive plager, hjernetåke. Imidlertid vet vi ikke om symptomer som forklares med long covid skyldes sykdommen eller vaksinen mot den. For bortimot alle de som er vaksinert har hatt covid, sa Dvergsdal til Hemali i 2022.

Nå tildeles han altså Brobyggerprisen.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Hva skal vi tro om beskyldningene mot Finn Skårderud?

mest lest