Statsviter tror INP kan bli en «maktfaktor» i norsk politikk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. mars 2023 | 20:24

Mandag har NRK viet en artikkel til Industri- og næringspartiet (INP). Og det er en oppbyggelig sak. De har vært på besøk i Rogaland, til fylkesårsmøtet i partiet. På landsbasis har INP fått hele 8000 medlemmer, 1200 av dem i Rogaland.

Som iNyheter har skrevet om ble INP stiftet i februar 2020, og det på Rjukan i Telemark. Et ikon i norsk industrisammenheng. Ved stortingsvalget i 2021 fikk de kun 0,3 prosent av stemmene, men har tatt seg markert opp på meningsmålingene de siste månedene.

På iNyheters januar-snitt måling lå INP på 1,8 prosent på tvers av alle byråenes målinger. De har skåret over 2 prosent på flere målinger siden på sensommeren 2022.

Les også: «Andre» brutt ned: Dette er småpartienes januaroppslutning (+)

Og antallet medlemmer er svært høyt til å være et nytt og ganske ukjent parti. Om 8000 medlemmer, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand følgende:

– Det er et høyt tall i norsk sammenheng. For mange er det en veldig terskel å melde seg inn i et parti, samanliknet med å like det på Facebook eller si at man stemmer på det.

INP har nå over 100 lokallag.

NRK har også spurt Svein Tuastad, som er statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger. Han sier han opprinnelig trodde INP kom til å bli en «flopp», men at han nå har endret mening.

De fleste småpartiene kommer aldri over 1-2 prosent, men INP kan klare det, tror han.

– De har en appell med et større potensial. Og de vil trolig komme inn i mange kommunestyree og fylkesting, sier Tuastad.

– Kan INP bli en maktfaktor?

– De kan helt klart bli en maktfaktor. Fordi de både kan forhandle med venstre- og høyresiden i kommunestyrene. Og defor kan de få posisjoner.

Kjell Erik Eilertsen får sentral rolle i Industri- og næringspartiet (INP): Vil selv på Stortinget i 2025 (+)

mest lest