Industri- og næringspartiet (INP) står midt i nok en intern krise etter at partileder Ann Jorun Hillersøy ble politianmeldt for bedrageri av Askøy og Kvam lokallag. Ingen hold i anklagelsene – en «plassert drittpakke», forklarer partilederen.
Saken kommer frem i en uttalelse fra Askøy INP på Facebook.
Lokallaget beskylder Hillersøy for å ha forsøkt å endre styresammensetningen i lokallaget uten deres samtykke ved å sende inn en registermelding til Brønnøysundregistrene. Dette skal ifølge Askøy INP ha skjedd uten at lokallaget ble informert eller hadde bedt om det, og hun skal ha fraviket den reelle sammensetningen i det lokale styret.
Blant annet skal partilederen ifølge Askøy INP ha forsøkt å sette seg selv som dalig leder og gitt kun seg selv signaturrett.
Dette er helt feil, mener partilederen, som understreker at sentralstyret har sittet i møte med lokallaget underveis i prosessen. Askøy INPs uttaleler er en «drittpakke», slår Hillersøy fast.
Askøy INP uttrykker på sin side sterk misnøye med partiledelsens handlinger og mener dette er et overtramp mot lokaldemokratiet i partiet.
Saken skal være henlagt
iNyheter har vært i kontakt med Ann Jorun Hillersøy om anklagelsene mot henne. Hun opplyser at hun i dag fikk beskjed om at saken allerede er henlagt.
– De finner ikke rimelig grunn til å undersøke om forholdet er straffbart, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd. Så saken er allerede ute av verden, sier partilederen til iNyheter.
Ifølge henne er saken et eksempel på en intern kampanje mot henne som partileder og stortingskandidat fra Vestland. En «drittpakke».
Til iNyheter forklarer Hillersøy at det de gjorde var å fjerne noen ekskluderte styremedlemmer som ikke hadde fratrådt styrevervene sine i registrene, som et ledd i oppryddingsarbeidet i Vestland, deriblant et styremedlem i Askøy INP. Dette er noe Askøy INP allerede vet, understreker hun.
– Det er trist å se at enkelte velger å gå til en politianmeldelse uten at det er hold i disse historiene, og på denne måten rammer både partileder og partiet, avslutter Hillersøy, som også uttaler at saken er tatt opp internt.
Les også: Nye, store konflikter i INP
Les også: Nekrolog over INP: Ecce Homo (+)
Et parti preget av intern uro
Hendelsen føyer seg inn i rekken av interne konflikter som har preget INP den siste tiden. Tidligere har fylkesstyret i Vestland vunnet frem i retten mot partiledelsen etter uenigheter om eksklusjoner og oppløsning av styret. I tillegg har flere sentrale medlemmer, inkludert to tidligere partiledere i Joar Nesse og Owe Ingemann Waltherzøe, meldt seg ut av partiet grunnet misnøye med ledelsen og partiets utvikling.
Hendelsene tyder på at INP er preget av betydelige interne utfordringer og manglende kontroll på organisatoriske rutiner. At slike konflikter utspiller seg i full offentlighet vil trolig svekke partiets omdømme og reiser spørsmål om dets evne til å håndtere interne stridigheter på en konstruktiv måte.
Tall fra Poll of Polls underbygger påstanden: INP har et gjennomsnitt på 1,1 prosent i oppslutning ut fra de siste 11 meningsmålingene. Dette i betydelig kontrast fra i slutten av 2023, før daværende INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe sin avgang, hvor de i flere måneder snittet på rundt sperregrensen og nådde et toppnivå på hele 4,3 prosent i oktober og flere enkeltmålinger over 5 prosent.