Macron møter Xi Jinping torsdag: – Kina kan bringe alle tilbake til forhandlingsbordet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. april 2023 | 11:58

Ukraina står øverst på agendaen når Frankrikes president Emmanuel Macron møter Kinas president Xi Jinping torsdag formiddag norsk tid.

Kort tid etter at Macron ankom Kina onsdag, holdt han en tale til franskmenn i den kinesiske hovedstaden der han uttalte at Kina kan spille en viktig rolle i å få en slutt på krigen.

– Kina kan snakke Russland til fornuft og bringe alle tilbake til forhandlingsbordet, sier Macron til Xi torsdag ifølge Reuters.

EU, Frankrike og Kina står langt fra hverandre når det kommer til Russlands invasjon av Ukraina: EU og Frankrike har bidratt med stor støtte til Ukraina, mens Kina ikke har fordømt Russlands krig.

Macron er i Beijing sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, som ankom torsdag.

Macron og von der Leyen vil trolig forsøke å presse Kina til å gjøre mer for å få slutt på krigen i Ukraina, skriver danske TV 2.

– Kina har foreslått en fredsplan. Vi kan ikke støtte det, men vi setter pris på initiativet og det viser at Kina er forpliktet til å finne en løsning på konflikten, sa Macron i forkant av møtet.

Men hvis de to europeiske lederne forventer å gå hjem med en ny fredsplan eller alliert når det gjelder Ukraina, vil de bli skuffet. For det ville vært ønsketenkning, ifølge danske TV 2s Asia-korrespondent, Christina Boutrup.

– Kina er av den oppfatning at de allerede har levert en fredsplan, og at det nå er opp til EU å sikre en våpenhvile. De har ingen interesse av å blande seg inn i en krig som ikke er deres, og de har heller ingen interesse av at Russland taper den, sier Boutrup.

Den siste tiden har europeiske toppledere nærmest stått i kø for å møte den kinesiske presidenten.

– Helt siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor har europeiske stormakter forsøkt å få Kina til å forstå hvor alvorlig situasjonen er for Europa. Europeiske ledere har gjentatte ganger bedt Kina om å bidra til en løsning på konflikten, så vel som å understreke hvor katastrofalt det ville vært dersom Kina aktivt støtter Russlands krigføring, sa Kina-ekspert og seniorforsker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr til Dagbladet.

Den franske presidenten kan ha snakket mye om Ukraina i forkant av besøket, men han har også mer enn 50 næringslivsledere med seg, og her ser kineserne bare en ting, og det er business.

Ukraina åpner for «diplomatiske samtaler» med Russland om Krim

mest lest