Oslo-politiet bevæpner seg etter trusler

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 6. april 2024 | 14:06

Saken oppdateres.

Lørdag ettermiddag ble det meldt at politiet i Oslo bevæpner seg etter trusler mot muslimske trossamfunn.

Truslene skal ha blitt fremsatt på Internett.

– Oslo politidistrikt er kjent med truslene som er angitt på et åpent nettsted. Vi jobber med å undersøke truslene, skriver politiet i en melding til pressen.

Det er iverksatt nødvendige tiltak som et foreløpig grep, og politiet melder at de vil fortsette å gjøre løpende vurderinger for eventuelle andre tiltak.

– Vi ble kjent med dette tidligere i dag og vi jobber med saken nå. Vi forsøker å finne ut hvem som står bak, sier seniorrådgiver Martin Berntsen i PST til VG.

La ut bilde av våpen

Bakgrunnen er et innlegg på en sosiale medier-plattform hvor en person har delt et bilde av et våpen med en lapp som antyder at det er tatt i Norge, samtidig som det fremsettes trusler mot muslimske trossamfunn i Oslo.

Brukernavnet til denne personen antyder en intensjon om vold mot muslimer, og det er disse elementene som fører til PSTs beslutning om å undersøke trusselen nærmere, forklarer Berntsen.

– Det er en helhetsvurdering når vi vurderer trusler i sosiale medier, og vi prøver å se ytringer i den konteksten de kommer i. I disse sakene samarbeider vi med Oslo politidistrikt, sier Berntsen.

Det angivelige innlegget, ifølge VG.

I innlegget, som skal ha blitt publisert i SoMe-plattformen Discord, ble det delt et kart med adressene til tre forskjellige moskeer.

Profilbildet til innleggsforfatter er av terroristen Brenton Tarrant, som drepte 51 muslimer i to moskeer i Christchurch, New Zealand, i 2019.

Les også: To voldsepisoder på kort tid i Oslo: – Mistenkte hadde kniv

Regjeringen er orientert

Statsminister Jonas Gahr Støre sier i en uttalelse at alle trusler er uakseptabelt i Norge.

– Det skal være trygt å utøve sin religion i Norge. For mange muslimer er id en tid for felleskap, solidaritet og takknemlighet. Truslene som har kommet står i sterk kontrast til det. Det er uakseptabelt og hører ikke hjemme i Norge, sier Støre.

Operasjonsleder Øyvind Hammervold i Oslo-politiet sier at de ble varslet tidligere på dagen om truslene. Han ønsker ikke dele informasjon om rådene eller trusselvurderingen fra PST til Oslo-politiet.

9. til 13. april feires eid al-fitr, den muslimske høytiden som markerer avslutningen på fastemåneden ramadan. Derfor anses trusselbildet som skjerpet.

PST uttalte fredag at de ikke hadde spesifikk informasjon om planlagte terrorangrep i Norge i forbindelse med eid, men at det vil være nasjonal bevæpning av politiet.

Religiøse helligdager er generelt ansett som terror-mål for ekstremister, enten kristne, jødiske eller muslimske, blant annet på grunn av ansamlinger av folkemengder samt få sikrings-tiltak, forklarer PST.

Saken ble oppdatert 16:15, og igjen 20:30.

mest lest