– Vi må venne oss til en ny kronekurs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. april 2024 | 11:23

Til tross for at oljeprisen ikke har vært høyere siden høsten, opplever ikke kronen noen styrking, ifølge økonom.

– Oljeprisoppgangen det siste døgnet har ikke gagnet den norske krona, skriver sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland fredag morgen.

I følge E24 steg oljeprisen torsdag kveld til over 91 dollar fatet – det høyeste nivået siden oktober. Samtidig har ikke kronen styrket seg betydelig i forhold til euroen og den amerikanske dollaren.

DNB Markets mener at de nåværende nivåene for den norske kronen er den nye normalen.

– Kostnadsnivået vårt er ikke så høyt som det var for ti år siden, da det var en boom i oljesektoren. Økonomien skinte sterkt med en høy og stabil veksttakt, og vi hadde et rentenivå som var høyere sammenlignet med andre renter, sier Kjersti Haugland.

– Nå er det ikke slik lenger. Vi tror derfor ikke at dagens kurs er helt feil.

Haugland peker på at både eksportbedrifter og turistnæringen drar nytte av den svake kronen. For vanlige folk betyr dette høyere priser på importerte varer, dyrere utenlandsreiser, og at sparepengene mister verdien i forhold til andre valutaer.

– For ti år siden dro vi nytte av en sterk kronekurs, som ga god vekslingskurs, ikke bare at vi har et høyt lønnsnivå. Uansett tap eller gevinst, så tror vi mest på, uten å være skråsikre, er at vi må venne oss til en ny kronekurs, sier Haugland.

Handelsbanken har uttalt at en lavere kroneverdi kan føre til at Norges Bank vurderer å øke renten.

mest lest