Verdien av oljefondet har nådd over 17.700 milliarder kroner, en sum som tilsvarer statens utgifter for de neste 10 årene. Imidlertid avhenger verdien av hvilken valuta man ser på.
Mens fondet har økt med 251 prosent målt i norske kroner siden 2013, har økningen i dollar bare vært på 97 prosent på tross av at verdiene som måles er de samme, ifølge Nettavisen.
Dette skyldes hovedsakelig at kronen har svekket seg betydelig. Effekten av en svak krone gjør at fondet kan virke å øke i verdi selv om det lider tap. Nettavisen viser til et eksempel: Hvis aksjene i fondet taper seg med 5 prosent i verdi samtidig som kronen blir 6 prosent svakere.
Ifølge Norges Bank har den svake kronen økt verdien av fondet med 3122 milliarder kroner sammenlignet med hva den ville vært uten valutasvingninger. Dette utgjør 18 prosent av fondets oppgitte verdi i kroner.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets påpeker at når man omregner oljefondet til dollar, får man en større valutaeffekt enn den reelle.
– Når du regner om oljefondet til USD, og ikke til den valutakurven som fondet er investert i, får du en mye større valutaeffekt enn den reelle. Husk at USD har styrket seg mot det meste de siste årene – og vil sikkert falle en gang i fremtiden, som alltid før. Målt mot en relevant valutakurv, er valutaeffekten om lag den halve av effekten målt USD alene, sier han til Nettavisen.