– Markedet har tatt kontroll over Trump

Avatar photo
Ole Asbjørn Ness
Featureredaktør iNyheter
Publisert 6. mai 2025 | 17:07

– Finansmarkedet har i stor grad temmet Trumps mest aggressive planer om handelskrig, men usikkerheten er langt fra over, og det amerikanske aksjemarkedet forblir svært høyt priset, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, på podkasten Ness.

Aksjemarkedene i USA er tilbake på nivåene fra før Trumps såkalte Liberation Day, og noen indekser har til og med overgått tidligere topper. Samtidig er dollaren fortsatt svakere enn før, og asiatiske valutaer har svekket seg betydelig. Ifølge Andreassen tolker markedet Trumps tilbaketrekning på flere tolløkninger som et tegn på at han gir etter for press fra både finansmarkedene, næringslivet og egne partifeller.

– Markedet tror ikke lenger at Trump vil gjennomføre en stupid handelskrig, sier Andreassen. Han viser til at Trump har moderert flere av sine tollforslag, som toll på biler og lettelser for selskaper som Apple, som raskt fikk unntak for å kunne fortsette produksjon i Kina. Dette har bidratt til å roe markedene, men Andreassen advarer: – Vi er ikke ute av stormen. Kommentarer fra Trump og hans administrasjon skaper fortsatt daglig usikkerhet om hvor forhandlingene bærer.

Handelsforhandlinger i uklart farvann

Samtalen i podkasten dykker også inn i de pågående handelsforhandlingene, som ifølge Andreassen er langt fra konvensjonelle. USA har delt land inn i tre grupper: «vennlige» land, «de som besvarte» og Kina som et spesialtilfelle. Men forhandlingene preges av manglende klarhet.

Andreassen trekker frem et eksempel med en japansk delegasjon som reiste hjem uten å forstå hva USA egentlig ønsket, da amerikanerne ikke hadde konkrete analyser av hva som var galt med Japans handelspolitikk.

– Normalt tar seriøse handelsforhandlinger år, men her håper man på enklere løsninger, som å kutte toll på så mange varer som mulig, sier Andreassen. Han understreker likevel at toll er en viktig inntektskilde for Trump, ment å erstatte andre skatter, noe som kompliserer forhandlingene.

Amerikanske aksjemarkeder: Fortsatt høyt priset

Til tross for at markedene har stabilisert seg, advarer Andreassen om at det amerikanske aksjemarkedet er «svindyrt» i forhold til bedriftenes inntjening. Ifølge Wall Street Journal handles amerikanske aksjer til en pris/inntjeningsmultippel (P/E) på over 25, betydelig høyere enn det historiske gjennomsnittet på rundt 17. Dette reflekterer en fortsatt tro på at USA vil opprettholde eksepsjonell økonomisk vekst, noe Andreassen stiller seg noe skeptisk til.

– Resten av verdens aksjemarkeder er normalt priset, men i USA er det basert på en optimisme som kan være vanskelig å forsvare, sier han. Han peker på at vekstanslagene for USA er nedjustert, delvis på grunn av usikkerhet knyttet til Trumps politikk, ifølge en rapport fra Financial Times (ft.com, 4. mai 2025).

Kina: En økonomisk stormakt som ikke lar seg stoppe

Et sentralt tema i podkasten er Kinas rolle i den globale økonomien. Andreassen understreker at Kina har blitt en økonomisk stormakt, drevet av en befolkning på 1,4 milliarder og økt produktivitet. Han mener USA sliter med å akseptere Kinas vekst, noe som fører til spenninger. Samtidig kritiserer han Kinas opptreden i Sør-Kina-havet og mot naboland, men understreker at en handelskrig rammer USA hardere enn Kina.

– Kina har et overskudd i handelen som gjør dem mindre sårbare. Amerikanerne vil merke problemene først, som mangel på forbruksvarer eller høyere priser, sier Andreassen. Han viser til at Kinas eksport til USA bare utgjør en liten del av økonomien deres, og at Kina kan omstille seg raskt.

Europa og Norge: Mot en ny økonomisk dynamikk?

På spørsmål om Europa trekker Andreassen frem Tysklands nye forbundskansler, Friedrich Merz, som ikke ble valgt idag likevel, men trolig snart, som har signalisert økt låneopptak for å ruste opp forsvar og infrastruktur. Tyskland har hatt null vekst i BNP siden før pandemien, men Merz’ planer kan gi økonomien et løft. Andreassen ser også tegn til revitalisering i EU, med initiativer som ReArm Europe for økt forsvarsinvestering og forenkling av byråkrati.

For Norges del uttrykker Andreassen forsiktig optimisme, men understreker at landets økonomi er tett knyttet til global vekst og oljeprisen. Med nedjusterte vekstanslag globalt og fallende oljepriser, kan presset øke på Norges Bank for å kutte renten, selv om dette ikke er aktuelt på kort sikt.

Konklusjon: Trump temmet, men usikkerheten består

Andreassen konkluderer med at markedet har tvunget Trump til å moderere sin politikk, men advarer mot å undervurdere risikoen. – Trump har måttet gi etter, men det amerikanske aksjemarkedet er fortsatt høyt priset, og en svakere global økonomi kan gi utfordringer, sier han. For verden og Norge håper han på en «lightversjon» av handelsforhandlinger som kutter toll, men understreker at veien fremover er usikker.

Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple PodcastsSpotify og X.

mest lest