Navneendring fra Musk utløste kryptorally

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. mai 2025 | 10:11

Elon Musk har nok en gang vekket oppsikt på sin egen plattform X – denne gangen ved å endre visningsnavnet sitt til «Gorklon Rust». Endringen ble gjort søndag og har siden ført til spekulasjoner om både teknologi, humor og kryptovaluta.

Ifølge Business Today er «Gorklon» trolig en referanse til Grok – den kunstige intelligensen utviklet av Musks selskap xAI, som nå er integrert i Xs anbefalingssystem. «Rust» kan på sin side være et nikk til programmeringsspråket Rust, som brukes i infrastrukturene bak xAI.

Men det stopper ikke der.

Som Business Today påpeker, er «Gorklon Rust» også navnet på en såkalt meme-kryptovaluta, som handles på desentraliserte plattformer som PumpSwap, Raydium og Meteora. Dette har ført til en voldsom respons i kryptomarkedet.

Ifølge BeInCrypto førte Musks navneendring til at GORK-tokenen steg med 58,7 prosent. I kjølvannet av endringen har det også dukket opp en rekke nye tokens inspirert av navnet, hvor enkelte har økt i verdi med opp mot 7 000 prosent.

Dette er ikke første gang Musk endrer navnet sitt på X. I februar brukte han navnet «Harry Bolz», og i desember «Kekius Maximus» – en kombinasjon av memekultur og en referanse til filmen Gladiator.

Navneendringen skjer samtidig som X har fått en større teknologisk oppgradering. Lørdag kunngjorde Musk at plattformen nå benytter kunstig intelligens i anbefalingsalgoritmen, med en lettvektsversjon av Grok integrert i systemet. Dette skal ifølge Musk selv bidra til å forbedre brukeropplevelsen, og han har lovet at problemer med «engagement farming» og identitetsforfalskning vil bli kraftig redusert fremover.

Analyse: Hva betyr «Gorklon Rust» og hvorfor reagerer markedet?

Elon Musks navneendring til «Gorklon Rust» kan tolkes som en strategisk manøver for å fremheve hans AI-satsing gjennom Grok og bruken av Rust-programmeringsspråket i xAIs teknologiske plattform. Samtidig har dette utilsiktet eller bevisst påvirket kryptovalutamarkedet, spesielt meme-kryptovalutaer som GORK, som opplevde en betydelig prisøkning. Denne hendelsen illustrerer hvordan Musks aktiviteter på sosiale medier kan ha direkte økonomiske konsekvenser, og reiser spørsmål om ansvar og regulering i kryptomarkedet. Det viser også hvordan teknologi, finans og popkultur smelter sammen i dagens digitale landskap.Analyse: ChatGPT

mest lest