Kom med stikk til Brenna: – Din eneste kvalifikasjon er du har overlevd Utøya

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. juni 2023 | 06:38

Nå legger den frittalende lektoren og finnen Sanna Sarromaa seg paddeflat, etter hun langet ut mot kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

– Du er kunnskapsminister, og du har klart å fullføre videregående skole, og utover det er din eneste kvalifikasjon at du har overlevd Utøya, sa lektor Sanna Sarromaa i den siste episoden av podkasten Wolfgang Wee.

Utblåsingen fra lektoren kom i forbindelse med hennes kritikk mot regjeringens skolepolitikk. Sarromaa er blant annet kritisk til at Arbeiderpartiet går inn for å fjerne dagens omdiskuterte fraværsgrense, og mener det må mer disiplin og faste rammer til i den norske skolen, skriver VG.

Sarromaas referanse til Utøya-skytingen i 2011, der 69 mistet livet – og Brennas utdanningsnivå som fikk Twitter til å koke.

MDG-politiker Eivind Trædal var ikke sen om å kaste seg over tastaturet.

– For en kvalmende blanding av nedlatenhet, ufølsomhet og ignoranse fra Sarromaa. Brenna har ganske mange flere kvalifikasjoner, skriver gruppelederen for partiets bystyregruppe i Oslo.

VG skriver at de har vært i kontakt med Tonje Brennas rådgiver, som opplyser at de ikke ønsker å kommentere Sarromaas uttalelser, men politisk rådgiver Kristoffer Hansen i Arbeidsdepartementet tar til Twitter og skriver «Nå er det nok, SS. Tonje Brenna sin eneste kvalifikasjon for å bli statsråd er ikke at hun overlevde 22. juli 2011». 

Men Sarromaa kom raskt på banen med en unnskyldning:

–Dette beklager jeg! Det ble en spissformulering som gikk for langt – og det skjønner jeg veldig godt nå som jeg holder på å lese (gråte gjennom) Brennas bok (som jeg lånte av en god venninne og Ap-politiker på lørdag), skriver hun på i kommentarfeltet på Trædals Facebookside.

Sarromaa understreker at episoden ble tatt opp flere uker siden:

– Og jeg snakket jo i fire timer i strekk, så man sier mye rart – selv om det selvsagt ikke er noen unnskyldning for å si dumme ting!

mest lest