Vestlig trening og taktikk fungerer ikke (+)

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. august 2023 | 21:13

Ukrainas væpnede styrker som er trent og bevæpnet av USA og dets allierte har lidd store tap etter at den såkalte motoffensiven startet i begynnelsen av juni.

Utstyrt med avanserte amerikanske våpen og fremsnakket som fortroppen til et større angrep, kjørte troppene seg fast i tette russiske minefelt der de kom under konstant ild fra artilleri- og helikopter. Hele enheter gikk tapt.

Ukrainske tropper har kun tatt tilbake noen få landsbyer, i ytterkanten av de russiske defensive linjene. Den kompliserte treningen i vestlige manøvrer har gitt ukrainerne liten fordel i møte med miner og russisk artilleri.

Nå prøver de ukrainske styrkene å endre taktikk, sier amerikanske tjenestemenn og uavhengige analytikere. De går tilbake til det de kjenner best: Å selv bruke artilleri i en statisk kamp mot russiske styrker.

Motgangen reiser spørsmål om kvaliteten på opplæringen ukrainerne mottok fra Vesten og om hvorvidt våpen til en verdi av titalls milliarder dollar, inkludert nesten 44 milliarder dollar fra Biden-administrasjonen, har lykkes med å transformere det ukrainske militæret til et NATO- standard kampstyrke, skriver New York Times.

«Problemet var uten tvil i antagelsen om at med noen måneders trening kunne ukrainske enheter konverteres til å kjempe mer på samme måte som amerikanske styrker kan kjempe, lede angrepet mot et godt forberedt russisk forsvar, i stedet for å hjelpe ukrainere å kjempe mer mot beste måten de vet hvordan,» sier Michael Kofman, seniorstipendiat ved Carnegie Endowment for International Peace som nylig besøkte frontlinjene.

President Vladimir Putin i Russland har i økende grad signalisert at strategien hans er å vente ut Ukraina og dets allierte og vinne krigen ved å utmatte dem. Amerikanske tjenestemenn er bekymret for at Ukrainas tilbakevending til sin gamle taktikk risikerer å uttømme knappe ammunisjonsforsyninger.

Biden-administrasjonens tjenestemenn hadde håpet de ni vestlig-trente brigadene, rundt 36 000 soldater, ville vise at den amerikanske måten for krigføring var overlegen den russiske tilnærmingen. Mens russerne har en stivt sentralisert kommandostruktur, lærte amerikanerne ukrainerne å la fremskutte offiserer ta raske beslutninger på slagmarken og å sette inn kombinerte våpentaktikker – synkroniserte angrep fra infanteri-, panser- og artilleristyrker.

Vestlige tjenestemenn forfektet denne tilnærmingen som mer effektiv enn den materielt kostbare strategien med å slite russiske styrker ned av utmattelse, som «truer med å tømme Ukrainas ammunisjonslagre,» skriver New York Times.

Med andre ord: Vesten ønsker at Ukraina skal bruke en taktikk som vil føre til større tap av soldater fordi man ikke klarere å produsere nok ammunisjon til å basere seg mer på artilleri. Men nå sier ukrainerne selv stopp til dette. Tapene er for store.

Ukrainsk soldat behandles for skader. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Arbeidet med å ta tilbake territorium «krever at de kjemper på forskjellige måter,» sa Colin H. Kahl, som nylig trakk seg som Pentagons øverste politiske tjenestemann, forrige måned.

Men de vestlig-trente brigadene fikk bare fire til seks uker med våpentrening i vestlig materiell og taktikk, og enheter gjorde flere feil ved starten av motoffensiven i begynnelsen av juni som satte dem tilbake, ifølge amerikanske tjenestemenn og analytikere som nylig besøkte frontlinjene og snakket med ukrainske tropper og befal.

Noen enheter klarte ikke å følge ryddede stier og kom inn i minefelt.

I de første to ukene av motoffensiven ble så mye som 20 prosent av våpnene Ukraina sendte til slagmarken skadet eller ødelagt, ifølge amerikanske og europeiske tjenestemenn. Tapene inkluderte noen av de mest «formidable vestlige kampmaskinene» – stridsvogner og pansrede personellkjøretøy – som ukrainerne regnet med for å slå russerne tilbake.

Militære eksperter sa at det å bruke nylærte taktikker for første gang alltid kommer til å være vanskelig, spesielt gitt at den russiske responsen med stor bruk av artilleri

President Volodymyr Zelenskyj erkjente i slutten av juli at hans lands motoffensiv mot «nedgravde» russiske tropper gikk langsommere frem enn forventet.

«Vi hadde planer om å starte det til våren, men det gjorde vi ikke fordi, ærlig talt, vi hadde ikke nok ammunisjon og våpen og ikke nok riktig trente brigader – jeg mener, riktig trent i disse våpnene,» sa Mr. Zelenskyj via via videolink på Aspen Security Forum, en årlig nasjonal sikkerhetskonferanse.

Han la til at «fordi vi startet det litt sent,» hadde Russland «tid til å minelegg vårt land og bygge flere forsvarslinjer.»

Gian Luca Capovin og Alexander Stronell, analytikere ved det britiske sikkerhetsetterretningsfirmaet Janes, sa at angrepsstrategien for små enheter som ukrainerne nå forsøker «er ekstremt sannsynlig å resultere i mange døde og sårede, tap av utstyr og minimale territorielle gevinster» for Ukraina.

I en annen artikkel i Wall Street Journal påpekes det at så mange som 50.000 ukrainere kan ha mistet en arm eller fot i amputasjon så langt i krigen. Det dreier seg i hovedsak om soldater ved fronten som enten har blitt skadd av miner eller av splinter fra artillerigranater.

Tallet er enormt høyt. Til sammenlikning utførte Tyskland og Storbritannia til sammen om lag 108.000 amputasjoner i løpet av de fire årene 1. verdenskrig varte.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest