Dagsavisen: Innvandringsdebatten er «vond og vanskelig» for venstresiden

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. august 2024 | 18:12

Det har vært opptøyer i Storbritannia den siste uken etter at en rekke unge jenter ble knivstukket i Southport. Hvite arbeiderklassemenn har støtt sammen med politi, men også med muslimske innvandrergjenger som mobiliserer.

Selv venstreorienterte mediene kan ikke unngå å mene noe om situasjonen, så også Dagsavisen i Norge.

Les også: Hvite briter og muslimske innvandrere jakter på hverandre i gatene

«Rasistiske opptøyer i by etter by, og etter hvert regelrette gatekamper mellom rivaliserende gjenger og grupperinger,» slår Dagsavisen-kommentator Jo Moen Bredeveien fast.

 Han fortsetter:

«Høyreekstreme miljøer i Storbritannia utnyttet fortvilelsen og raseriet mot den 17 år gamle gjerningsmannen til å sette i gang det som omtales som de verste opptøyene på 13 år. Og verre kan det bli.»

Etter å ha behørig stemplet opptøyene som «høyreekstreme», kommer en innrømmelse:

«Selv om det er vanskelig å få oversikt i kaoset her og nå, er det som utspiller seg i Storbritannia et alvorlig faresignal.»

«Når ytre høyre-grupperinger (og vær ikke i tvil: Det er mange menn med hakekors og andre symboler fra historiens skrekkabinett som har slåss på gatene i helga) og hundrevis av muslimer – under «mottoet» Allahu Akbar – havner i åpent slagsmål på gatene, holder det ikke med trusler om politi og rettsvesen,» skriver han.

Det er mer dyptgående og grunnleggende enn som så_

«[D]en splittelsen som nå vises på gatene i Storbritannia, i byer som Liverpool, Bolton, Rotherham og Belfast, stikker dypere enn som så. I verste fall tyder det vi nå ser på gatene at noe er i ferd med å briste i våre vestlige samfunn,» skriver Dagsavisens kommentator.

Noe visse stigmatisert krefter på høyresiden har påpekt i lang tid. Og som har blitt beskyldt for rasisme av kollegaer av Bredeveien.

Han har etter snart 50 år med masseinnvandring fått nye innsikter.

«Det er vanskelig å underslå at innvandring til Europa endrer samfunnene våre. Det er ikke bare enkelt å integrere folk utenfra i et høyteknologisk samfunn med behov for arbeidskraft med relevant kompetanse. Det er heller ingen tvil om at stor innvandring fører til kulturelle gnisninger.»

Videre:

«Innvandringen har også bidratt til at frontene er harde i våre nasjonale debatter. På den ene siden har vi krefter som mener at vi må invitere hit mange som lider og at mangfold er positivt, på den andre har vi krefter som vil stenge grensene og mener at spesielt islam er uforenelig med vestlige demokratiske verdier.»

Han beskriver her formodentlig venstresiden (inkludert til nå Høyre, KrF og Venstre) på den ene siden, og FrP og diverse krefter på «Facebook-Høyre» på den andre.

«Mange beskriver nå i sosiale medier en oppgitt følelse av at «det måtte jo skje til slutt». Etter alle oppslagene om vold og frykt i Sverige, Frankrike, England og Tyskland måtte vi komme til dette punktet der muslimer og høyreekstreme slåss åpent mot hverandre, og at mange går amok mot innvandrere og minoriteter. Den følelsen finnes langt utover de ekstreme miljøene som nå slåss på gata.»

Å straffe de som har tatt til gatene med vold, er ikke nok, innrømmer Bredeveien. Debatten om innvandring må tas.

«Det er vanlig på ytre høyre side å gjøre narr av venstresidens insistering på trangboddhet og dårlige sosiale kår som forklaring på vold og kriminalitet. En slik klasseanalyse hører like fullt med. Det gjør også diskusjonen om kultur og religion, og våre velferdsstaters tåleevne.»

Og så:

«Det siste er en vond og vanskelig debatt for mange på venstresiden, men det får så være. Vi løser ikke splittelsen ved å late som om helt konkrete problemer ikke finnes.»

Hvorfor denne debatten er så «vond og vanskelig» kommer ikke Bredeveien inn på.

Andre vil hevde at ikke bare må debatten omsider tas, femti år etter at den skulle vært tatt for nettopp å unngå å komme i denne situasjonen.

Men at venstresiden, inkludert Dagsavisen, bør komme med en offentlig unnskyldning for å ha bidratt til at debatten aldri ble noe av fordi de førdømte som de som tok den opp som ufyselige rasister.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Ja til innvandringsstopp – nei til repatriering (+)

mest lest