Australia: Var trolig i live da han ble sendt til likhuset

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. oktober 2022 | 13:00

Det er i det minste mistanken.

En palliativ pasient kan ha vært i live da han ble overført til et likhus i Perth, ifølge påstander som blir undersøkt av rettsmedisinere.

Retten har bekreftet at den undersøker påstandene, inkludert om at en lege ble bedt om å tilbakedatere mannens dødsattest i et tilsynelatende forsøk på å dekke over hendelsen.

«Etter å ha mottatt melding fra en lege ved Rockingham sykehus (…) om døden til en 55 år gammel mann, begynte retten mandag 3. oktober å undersøke dødsfallet,» sa en talskvinne ifølge The Guardian.

Det var Business News som først rapporterte om saken. Pasienten skal fortsatt ha vært i live da han ble lagt i en likpose uten at dødsattest var utstedt natt til 5. september.

En lege ved Rockingham General Hospital ble bedt om å bekrefte dødsfallet en dag senere og skal ha oppdaget friskt blod på mannens sykehuskjole fra en rift til en av armene hans.

Mannens øyne var åpne, to lemmer hadde endret posisjon og glidelåsen på likposen var løsnet, ifølge rapporten.

«Jeg tror det nye blodet fra en ny rive i huden, armposisjon og øyetegn var inkonsistente med en person som ble obdusert ved ankomst til likhuset,» sa legen i en rapport til rettsmedisineren, ifølge Business News-historien.

Andre ansatte skal ha bekreftet at mannens øyne var lukket og at han hadde blitt kledd i en ren kjole før han ble flyttet fra en avdeling til likhuset, noe som fikk legen til å registrere dødsfallet som om det skjedde 6. september.

Da en begravelsesdirektør stilte spørsmål ved datoen på dødsattesten, ble legen angivelig bedt av ansatte ved sykehuset om å tilbakedatere dødsfallet. Han nektet og skal ha sluttet på sykehuset siden.

Helseministeren Amber-Jade Sanderson og South Metropolitan Health Service har blitt kontaktet for kommentarer.

Opposisjonens helsetalskvinne, Libby Mettam, sa at påstandene var dypt urovekkende og berettiget en grundig og gjennomsiktig etterforskning. Eventuelle påstander om alvorlig uredelighet bør henvises til korrupsjons- og kriminalitetskommisjonen, sa hun.

Ut mot politiets prioriteringer: – Hvorfor er Hulsker-saken mer vesentlig enn sykkeltyvene som stjeler fra meg?

mest lest