Dette er kvakksalver-amuletten til Durek

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 6. oktober 2022 | 10:06

Durek Verrett hevder at hans svært kostbare amuletter er håndlagde, inneholder sjeldne ingredienser og skal hjelpe mot sykdom og styrke organene dine. 

En analyse utført for Nettavisen viser at dette kun er juks og humbug.

Amulettene som Verrett selger på nettsiden sin for 222 amerikanske dollar, som inkludert frakt til Norge vil få en totalpris på rundt 3000 kroner, er i all hovedsak lagd av plast.

Det er snakk om epoksyharpiks, som er en gruppe syntetiske harpikser, og brukes blant annet i plastindustrien.

Epoksyharpiksen i bunnplaten på amuletten inneholder ørsmå mengder mineraler, som magnetitt, karbon, markasitt, hematitt, andraditt, kvarts og muligens glass.

Amuletten som har den turkise fargen, får dette grunnet fargestoffet PG7.

Det er forskerne Calin Constantin Steindal og Lavinia de Ferri ved Kulturhistorisk museum, som er en del av Universitetet i Oslo (UiO), som har analysert amulettene.

Sverre M. Selbach, professor i materialkjemi ved Institutt for materialteknologi ved NTNU, har studert resultatet.

Verrett hevder at grunnen til at amuletten koster så mye er at den er håndlagd i Amerika, tar timevis å lage, og at den har sjeldne ingredienser du ikke kan finne i en krystallbutikk.

Amuletten «Spirit Optimizer» skal ifølge Verrett inneholde noe som kalles «orgonitt», som gjør den magnetisk, samt flere krystaller og sand fra flere steder i verden.

Les også: Durek Verrett om anklagene: – Jeg bryr meg ikke

Dette avvises av Calin Constantin Steindal og Lavinia de Ferri.

– Nei. Magnetiske egenskaper kan kanskje oppdages med spesifikke og svært sensitive teknikker på mikroskopisk nivå, det vil si med fokus på en enkelt krystall, sier de.

Forskerne tror heller ikke noe på at amulettene er håndlagde.

– Epoksyharpikser selges vanligvis i gjør-det-selv-butikker, eller på nett. Samtidig vil kobber smelte ved relativt lave temperaturer, muligens tilgjengelig på et hjemmelaget verksted. Men overflatebehandlingen av metalldelene krever mer sofistikert utstyr tilgjengelig på industri- eller forskningsnivå, sier Steindal og de Ferri.

– Det er svært usannsynlig at man kan lage objekter som er helt identiske når det gjelder etterbehandling, størrelse og komposisjon for hånd. Det ser ut som om gjenstandene er industrielt produsert, påpeker de.

Sverre M. Selbach understreker det forskerne har kommet frem til.

– Det er ikke noe uvanlig eller spesielt med disse amulettene, sier Selbach.

– Det er en blanding av tilsatte fargestoffer for å oppnå visuelle effekter, men hovedbestanddelen av plasten ser fra rapporten ut til å være helt vanlig epoksy, fortsetter han.

Durek verret hevder amulettene har forskjellige egenskaper. dette avviser Selbach.

Han sier at det «kun er den forventede forskjellen i kjemisk sammensetning mellom ting med ulik farge», som skiller de to amulettene fra hverandre.

Lege Wasim Zahid sier følgende om amulettene:

– Jeg vil fraråde å kjøpe disse amulettene for behandling av sykdom, og heller oppsøke profesjonell hjelp.

Durek Verrett har ekstremt kontroversielle meninger innen medisin, og hevder at han kan snu atomer og redusere alder, og at han har helbredet personer på sykehus, blant annet en med nyrestein og en med bukspyttkjertelbetennelse.

Han hevder også at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet, og at en av disse plast amulettene han selger til bloddpris, hjalp ham gjennom koronasykdommen.

Tidligere i år gikk Jan Roger Olsen, som har uhelbredelig kreft, hardt ut mot Verrett.

– Han utnytter sånne som meg, som er desperate etter en siste løsning. Jeg er nysgjerrig på om han faktisk tror på det han selv sier. Eller om han vet at han selger tomme fantasier til folk. Da snakker vi i så fall om en veldig kynisk person, sa Olsen.

Norge må importere kraft: – Et bevis på at vi trenger kraftkablene, sier Jonas Gahr Støre

 

mest lest