– Norsk sikkerhet ligger i amerikanske hender

Avatar photo
Publisert 6. oktober 2022 | 19:16

Regjeringen vil bruke 75,8 milliarder på forsvaret. Det er en økning på 10 prosent.

Ettersom krigen i Ukraina har preget Norge og norsk politikk veldig sterkt de siste månedene, så kom det kanskje ikke som en overraskelse da forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa at forsvarsbudsjettet ville økes i statsbudsjettet for 2023.

Torsdag kom det frem forsvarsbudsjettet vil øke med omtrent ti prosent, til totalt 75,8 milliarder kroner, dersom regjeringen får viljen sin.

– Russlands angrepskrig mot Ukraina er en trussel mot norsk og europeisk sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en kommentar til budsjettet.

Les også: Forsøkte å voldta sovende kvinne mens mannen lå ved siden av

Etter Russlands invasjon av Krim-halvøya i 2014, ble det et mål fra NATO at medlemsland skal bruke to prosent av sitt brutto nasjonalproduktet til sine forsvarsbudsjett.

Forslaget til forsvarsbudsjettet ligger så vidt over dette målet. Basert på anslag for Norges BNP i 2023, utgjør forsvarsbudsjettet 2,26 prosent av BNP, ifølge Nettavisen.

Burde bruke 3-4 prosent av BNP

Tormod Heier, professor i militær strategi ved Forsvarets høgskole, sier til Nettavisen at han ikke er fornøyd med økningen.

– Dette er bra for Norges omdømme i Nato. Budsjettøkningen sender også et viktig signal til norske innbyggere om at regjeringen tar spenningen i Europa på alvor, sier han.

Likevel mener han at det ikke er nok, ettersom hullene i Forsvaret er store.

– Forsvarsbudsjettet vårt burde antagelig være langt høyere. Vi bør bruke over tre prosent av Norges BNP, om ikke nærmere fire prosent, konstaterer Heier.

Høyre er bekymret

Høyre gleder seg over forslaget om å øke budsjettet, men er usikre på hvor reell økningen er.

– Jeg registrerer at regjeringen viser til at forsvarsbudsjettet økes betraktelig i 2023. Samtidig står det at realnedgangen til forsvarsformål i budsjettet er 0,2 prosent, sier partiets forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes til Nettavisen.

Han påpeker og at det i budsjettet varsles en nedgang i utgiftene til forsvarsformål på 0,9 prosent fra 2022 til 2023, korrigert for utgifter til kampflyanskaffelsen.

– Jeg vil heller at mannen min er utro enn at han gråter med en annen kvinne

mest lest