«Putins kvinne» vil ha fred

Avatar photo
Publisert 6. oktober 2022 | 20:46

Valentina Matvijenko, kanskje Moskvas viktigste kvinnelige politiker, foreslo torsdag at Russland og Ukraina skal forhandle om fred. Ekspertene tror det er godt koordinert med president Vladimir Putin.

Det var på G20-møtet i Jakarta torsdag at Valentina Matvijenko, som er leder i det russiske overhuset, kom med dette forslaget forslag, gjengitt av Tass.

Matvijenko under møtet ha sagt at Russland og Ukraina må prøve å forstå hverandre og finne frem til mulige fredsavtaler.

Slik som president Vladimir Putin, kommer Valentina Matvijenko også fra St. Petersburg, hvor de begge har lagt grunnlaget for sine politiske karrierer, blant annet ved det lokale borgermesterkontoret.

– Hun foreslår at parlamentene i de to landene skal snakke sammen for å finne en vei ut av krigen. Dette er nok ikke noe hun kommer med bare på egen hånd, mener Jakub M. Godzimirski, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt til VG.

Godzimirski viser til da Putin holdt sin tale etter Russland ville annektere de fire okkuperte ukrainske regionene. Da kom han også med en anmodning til Ukraina om å innlede forhandlinger. Da var svaret fra Kyiv:

«Nei, ikke så lenge Putin sitter på toppen.»

– Norsk sikkerhet ligger i amerikanske hender

mest lest