iNyheter vil ikke lenger tillate uttrykket «å reise kjerringa»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. oktober 2023 | 17:48

Dette er en kommentar.

NRK har bestemt seg for å endre navn på radioprogrammet «Jungeltelegrafen». Det synes vi er helt på sin plass. Og vi gir vårt eget bidrag til å stoppe den nedlatende omtalen av ikke-hvite og andre svak grupper.

Etter at Klassekampen skrev av «Jungelegrafen» byttet navn har ulike hårsåre middelaldrende menn som Kjetil Rolness, den opportunistiske Nettavisen-redaktøren Gunnar Stavrum og den misjonsstøttende Dagen-redaktøren Vebjørn Selbekk vært ute og følt seg krenket over at NRK her tar hensyn til at noen føler navnet belastende.

Les også: NRK endrer navn på «Jungeltelegrafen»: – Kan oppleves belastende

Stavrum er så stygg med sine kollegaer og mener NRK har blitt «tannløs, politisk korrekt og fryktsom». Avisa Subjekt følger opp og bruker endeløst med spalteplass på å innhente surmulende kritikk mot NRK for å være woke.

Men tilfellet er at NRK har mye å rydde opp i. Det er stadig referanser på statskanalen der det refereres nedlatende til ulike utsatte og undertrykte grupper.

Jeg bet meg på torsdag merke i at selv Fredrik Solvang ikke holder seg for god til å snakke nedlatende om et helt kjønn. Riktignok er han homofil og har slik sett et godt øye til den mannlige del av befolkningen. Men det gir ham ingen rett til å bruke uttrykket «å reise kjerringa» når det gjelder Erna Solbergs fremtidige muligheter.

Faktisk er dette enda verre enn å nedvurdere de menneskene som bor i jungelen.

«Å reise kjerringa» er et uttrykk like gammel som skisporten og stammer fra Morgedal og Telemark, skisportens vugge. Men det henvise nedlatende til den fordom disse menneskene da hadde om at kvinner var dårlige til å gå på ski. De falt angivelig så ofte i skibakken, noe som sinket mennene. «Å reise kjerringa» var noe man måtte gjøre for å komme seg videre.

iNyheter synes det er skammelig at NRKs ansatte fortsatt bruker et slikt uttrykk uten at det fører til sanksjoner. Her må ledelsen gripe inn i god ånd fra det som helt rettmessig er gjort med Jungeltelgrafen.

iNyheter vil også gjøre sitt til å renske norsk språk for nedlatende uttrykk som henger med fra fortiden. Heretter vil de i kommentarfeltet som bruker uttrykket «å reise kjerringa» bli utestengt i først en dag, deretter en uke og så på ubestemt tid dersom forseelsen gjentar seg.

Det vil ikke bli mulig å klage. Hvis kjerringa først er falt, lar det seg ikke gjøre å reise henne igjen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Dette betyr slutten på oss og andre pattedyr (+)

mest lest