Vårt Land og Dagen dekker stoff relatert til tro og kristne bevegelser. Denne uken er den kristne Samfundets skole som har fått sin læreplan gjennomgått av Vårt Land.
Også Dagen har laget sitatsak av det.
Samfundets skole er allerede satt under oppsyn av Utdanningsdirektoratet på bakgrunn av det bruker en lærebok i KRLE for 10. trinn som lærer at mannen skal «styre» og «regjere» sin kone.
Men det er ikke det eneste kontroversielle.
Elever på Samfundet skole får også vite at Gud kan straffe med «sykdom eller andre ulykker» dersom man synder.
Vårt Land har gått gjennom boken «Tro meg 10″, en lærebok i KRLE for tiendeklassinger gitt ut på Samfundet forlag. Der er et helt kapitel viet til temaet «kors og motgang som Gud kan gi deg i livet».
Et «kors» kan i dette tilfellet bety noe tungt og smertefullt.
«Alltid Gud som står bak»
I det aktuelle kapitlet står det blant annet at «flere og flere familier opplever for eksempel at et barn får kreft». «Andre familier kan oppleve at en av foreldrene plutselig blir alvorlig syk. Da dukker spørsmålene opp hos ektefellen eller hos barna. Hvorfor rammer dette akkurat oss?»
Vårt Land skriver at læreboka gir følgende svar: «Når sykdom rammer og vanskelige dager kommer, er det alltid Gud som står bak og styrer. Med vår menneskelige fornuft er det vanskelig å finne forklaring på eller god grunn til det som skjer. Men Gud vet alltid best. Han står bak og styrer alt etter sin gode vilje».
I boka Kristendom grunnbok hos Samfundet står det «Gud straffer når vi gjør synd». «Det kan være at han sender sykdom eller andre ulykker».
Hensikter er denne:
«Gud straffer for å få oss til å slutte å synde. Han vil at vi skal angre synden og få tilgivelse. Når vi angrer og får tilgivelse for synden, hjelper Gud oss videre til å kjempe mot synden.»
Vårt Land har konsultert en teolog Paul Leer-Salvesen om denne læren.
– Dette står til stryk pedagogisk, men også teologisk, hevder han.
Han hevder Jesus advarte mot å foreta koblinger mellom straff og sykdom.
Leer-Salvesen viser til Johannesevangeliet kap 9:
«Da Jesus kom gående, så han en mann som var født blind. Disiplene spurte da: «Rabbi, hvem er det som har syndet, han selv eller hans foreldre, siden han ble født blind?» Jesus svarte: «Verken han eller hans foreldre har syndet. Det skjedde for at Guds gjerninger skulle åpenbares på ham.»
– Da den blinde mannen spør Jesus om han er blind på grunn av ham selv eller hans foreldre, svarer jo Jesus veldig klart at det er verken på grunn av ham selv eller hans foreldre, sier Leer-Salvesen.
I artikkelen i Vårt Land går man ikke nærmere inn på hvordan man faktisk skal forstå lidelse, sykdom og død i en kristen ramme.
Spørsmålet henger i luften.
Det ondes problem
Tematikken må regnes inn under det såkalte «ondes problem» i teologien om en allmektig og god Gud innen kristendommen:
ChatGPT har følgende å si om det:
I kristendommen står det ondes problem som en av de mest vedvarende og krevende utfordringene for troende. Spørsmålet om hvordan en god, allmektig og allvitende Gud kan tillate ondskap og lidelse i verden, har vært gjenstand for teologiske diskusjoner i århundrer.
For mange troende er det et tilsynelatende paradoks: Hvordan kan en kjærlig Gud tillate krig, sult, sykdom og andre former for menneskelig lidelse? Dette spørsmålet har blitt formulert i flere former, men kjernen av problemstillingen er den samme: Hvis Gud er både god og allmektig, hvorfor stopper han ikke ondskapen?
Flere forsøk på forklaring
Gjennom tidene har kristne teologer og filosofer tilbudt en rekke svar på dette dype spørsmålet, hver med sin egen vektlegging av Guds rolle og menneskets ansvar.
En av de mest fremtredende forklaringene er fri vilje-forsvaret. Ifølge dette synet er ondskap et biprodukt av menneskets frie vilje. Gud skapte mennesker med evnen til å velge fritt, inkludert muligheten til å velge å gjøre onde handlinger. Å ta bort denne friheten ville i praksis gjøre menneskene til marionetter, noe som står i strid med Guds plan for mennesket som en skapning med ansvar for sine valg. Lidelse og ondskap blir dermed et resultat av menneskers misbruk av sin frihet, ikke Guds vilje.
Andre teologer fremmer teorien om sjelenes utvikling, som hevder at lidelse og utfordringer i livet er nødvendige for å utvikle menneskets moralske og åndelige karakter. Gjennom prøvelser blir mennesker sterkere, mer medfølende, og mer forent med Guds vilje. Lidelse kan på denne måten sees som en form for prøvelse som fører til vekst, både personlig og spirituelt.
En del av Guds større plan?
For mange kristne er det viktig å se på ondskap og lidelse som en del av en større sammenheng, noe som ligger til grunn for det såkalte større gode-forsvaret. Dette synet understreker at selv om vi kanskje ikke alltid forstår hvorfor ondskap skjer, har Gud en større plan som er utenfor menneskelig fatteevne. Det kan være et større formål med lidelsen som vi ikke ser her og nå, men som til slutt vil føre til et større gode.
En annen utbredt forklaring finner vi i den bibelske fortellingen om syndefallet, der Adam og Eva trosset Guds bud i Edens hage. Denne ulydigheten førte til en tilstand av synd og ondskap som har preget verden siden. Ifølge dette synet er lidelse og ondskap en konsekvens av menneskehetens brudd med Gud, noe som bare kan repareres gjennom Guds nåde og Jesu frelse.
Håp i fremtiden
Til tross for alle forsøk på forklaring, er det mange kristne som hevder at det endelige svaret på det ondes problem ikke vil bli avslørt før tidens ende. I det eskatologiske perspektivet, som handler om de siste tider, vil Gud til slutt sette en stopper for all ondskap og skape et nytt rike preget av fred og rettferdighet. Lidelse er derfor midlertidig, og troende lever i håpet om en fremtid der Gud selv vil tørke bort hver tåre.
For kristne står det ondes problem som en påminnelse om verdens kompleksitet, men også om håpet som finnes i troen på en kjærlig Gud. Gjennom Jesu offer på korset finner mange troende en vei til å forstå lidelse, ettersom Kristus selv led for menneskeheten. I denne fortellingen finner de trøst i troen på at Gud er med i menneskers smerte og at det til slutt vil være en løsning på verdens ondskap.