Ber regjeringen fjerne momsen på bruktkjøp

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. desember 2023 | 09:04

Forbrukerrådet vil at regjeringen skal fjerne momsen på bruktkjøp og påpeker at to av tre nordmenn allerede handler brukt for å spare penger.

Målet er å få enda flere til å kjøpe julegaver på bruktmarkedet skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Undersøkelsen som er utført av YouGov for Forbrukerrådet, viser at 65 prosent av de som ønsker å gi bort brukte julegaver i år, gjør det for å spare penger.

– Driver du en bruktbutikk må du betale moms for hvert eneste produkt du selger. Dette er altså varer som det allerede er betalt moms for, og vi mener det er urimelig at myndighetene trer denne dobbeltavgiften ned over hodet på forhandlerne, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverke, og fortsetter:

– Næringsminister Vestre har tidligere uttalt at han skal gå etter alt som hindrer overgangen til en sirkulær økonomi. Nå må finansminister Vedum spille på lag med kollegaer og endre skattepolitikken for brukthandlerne. Dobbel moms for bruktforhandlere er ikke bare forbruker- og miljøfiendtlig, den er jo stikk i strid med miljømålene

Kutt momsen, spar penger og miljø

Undersøkelsen viser at økonomi er hovedgrunnen til å kjøpe brukt. Derfor mener Blyverket at å gjøre det enda rimeligere er et smart tiltak for å øke brukthandelen.

– Dersom forhandlerne slipper denne doble beskatningen, vil det gjøre det enda rimeligere for deg og meg å handle brukt. Da ville nok flere valgt å legge større deler av julehandelen hos brukthandlere. Ikke bare er det en stor gevinst for lommeboka og miljøet, sier hun,

– Å fjerne denne dobbelmomsen vil gjøre det adskillig mindre komplisert å både starte og drive en bruktbutikk. Dette er aktører vi trenger flere av, slik at vi forbrukere i større grad kan velge brukt fremfor å bare kjøpe nytt, legger hun til. 

mest lest