Brian Thompson (50) var sjef for 140.000 ansatte i UnitedHealthcare, et av de største selskapen som selger helseforsikringer. Hans årslønn var på over 100 millioner norske kroner.
Thompson ble skutt flere ganger utenfor Hilton-hotellet på Sixth Avenue onsdag morgen klokken 06:46, mens han var på vei til å lede en investorkonferanse.
Overvåkningsbilder viser en maskert gjerningsmann som ventet på offeret og utførte drapet med en metodisk og profesjonell fremgangsmåte.
Politiet har avdekket at ordene «deny», «depose» og «defend» var inngravert på både ubrukte kuler og tomhylser funnet på åstedet.
Disse ordene har en bemerkelsesverdig likhet med tittelen på en bok fra 2010 som kritiserer forsikringsbransjen, rapporterer flere amerikanske medier.
Boken, «Delay, Deny, Defend: Why insurance companies don’t pay claims and what you can do about it», beskriver taktikker forsikringsselskaper angivelig bruker for å unngå å betale ut erstatninger.

Drapet har fått mange til å uttrykke skadefryd og mangel på sympati for mannen og bransjen som ofte anklages for å nekte dekning og erstatning for medisinske krav, skriver New York Times.
De viser blant annet til et kommentarfelt under artikler fra CNN.
«Tankene og egenandelene går til familien,» skrev en bruker ironisk på et videoklipp av hendelsen.
– Beklagelser er dessverre utenfor nettverket mitt, skriver en annen.
Look at the CNN comment section reacting to CEO Brian Thompson's execution: pic.twitter.com/jWWHwxTGmC
— End Wokeness (@EndWokeness) December 5, 2024
NYT referer også en en TikTok-bruker som beskriver seg som akuttmottakssykepleier med følgende kommentar:
– Jeg har sett døende pasienter bli nektet dekning av forsikringsselskaper. Det er vanskelig å føle sympati når jeg tenker på hva disse pasientene og familiene deres har gått gjennom.
Stephan Meier, leder for ledelsesavdelingen ved Columbia Business School, mener drapet kan få ringvirkninger i hele forsikringsbransjen:
– Forsikringsbransjen er ikke akkurat den mest elskede. Hvis du er toppleder i et annet selskap, må du spørre deg: «Hva betyr dette for meg? Er jeg den neste?»

Skjerper sikkerheten
Financial Times vier også en artikkel til hva drapet kan bety for toppleder i andre selskaper. Frykten kan bre seg og sikkerhetstiltak og bruken av livvakter kan øke.
Flere sikkerhetsansvarlige ved store selskaper samlet seg til krisemøter onsdag for å dele informasjon og kontakte spesialiserte sikkerhetsselskaper, skriver avisen.
Dave Komendat, tidligere sikkerhetssjef i Boeing og grunnlegger av DSKomendat Risk Management Services, sier spørsmålene nå er konkrete:
– Kan dette skje hos oss? Hva gjør vi ikke i dag som vi burde gjøre? Dette er spørsmålene sikkerhetssjefer nå får fra sine styrer, forteller han til FT.
–En brutal vekker
Brian Stephens, tidligere sikkerhetssjef i Bank of America og nå rådgiver i Teneo, beskriver hendelsen som «en brutal vekker»:
– Mange sikkerhetsledere i disse organisasjonene får nå oppmerksomhet for risikoene de har advart om i lang tid, sier Stephens.
Sikkerhet under press
UnitedHealthcare, selskapet hvor den avdøde Brian Thompson var ansatt, har ikke offentliggjort hvor mye de bruker på sikkerhetstiltak.
Flere kilder forteller at selskapets toppsjef Andrew Witty har en mindre sikkerhetsdetalj og bruker selskapets fly for sikkerhet under forretningsreiser.
Hendelsen har gjort det klart at mange bedrifter nå må revurdere hvordan de beskytter sine ledere, både på jobb og privat, skriver FT.
Fjernes fra hjemmesider
The Daily Beast skriver fredag at flere selskaper har fjernet navn og bilde fra internett av sine toppledere etter drapet. Det gjelder også UnitedHealthcare.