FrP om at statsråd Nygård «visste» allerede før jul: – En stor skandale

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. januar 2023 | 09:25

Mye tryder på at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fikk vite om årsaken til problemene på Follobanen allerede 23. desember. Men han ga uttrykk for noe annet. Nå reagerer opposisjonen.

«Etter analysene fra Sintef er det konstatert at anlegget er underdimensjonert»‚ skrev Bane Nors toppsjef Gorm Frimannslund til én av Nygårds toppbyråkrater 23. desember.

Denne informasjonen ble videresendt i en epost til Nygård samme kveld, skriver Aftenposten.

En drøy uke etterpå sa imildertid Nygård på Politisk kvarter på NRK at han etterlyste svar på hvorfor feilene oppsto.

– Denne saken har nå gått fra svært alvorlig, til en stor skandale. Statsråden har åpenbart visst om situasjonen i lengre tid, men aktivt feilinformert og holdt tilbake informasjon som var helt avgjørende for saken. Han har både i pressekonferanser og intervjuer latet som han ikke visste noe om årsaken til problemene, sier Frps jernbanepolitiske talsperson Morten Stordalen.

Også Venstre reagerer.

– Dette er svært lite tillitvekkende av statsråd Nygård. Han satt på Politisk kvarter og lot som om han ikke hadde mer informasjon, sier André Skjelstad. Han var med i debatten på Politisk kvarter.

FrP mener statsråden har vært handlingslammet og fraværende.

–  Statsråden har altså ikke bare vært handlingslammet, men bidratt til å forverre situasjonen ved å tilbakeholde informasjon. Hvordan kan problemene som har oppståttløses når øverste politiske ledelse bidrar til å skjule årsaken til problemene, spør Stordalen.

FrP varsler i en pressemelding at de vil ta opp saken i Stortinget.

Også budsjettpartner SV er på krigsstien.

Mona Fagerås, samferdselspolitisk talsperson i SV, mener saken ser ut til å bli «en større og større skandale.»

– Først sier han at han ikke visste noe. Så kommer det nå frem at han er blitt informert. Jeg skjønner at han helst ville ha julefred lille julaften. Men er du minister er du det også gjennom julehelgen, sier hun til Aftenposten.

Samferdselsministeren har så langt ikke besvart kritikken.

Klimaendringer: NTB oppløser skillet mellom meninger og journalistikk (+)

mest lest