Strømstøtten og «svindelen» bak

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 7. januar 2023 | 08:43

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Først fremmer Statskraft den forventete økningen i pris vil ligge på 3 – 4 øre pr kWt med de nye kablene til Tyskland og Storbritannia. Så kommer FrP i regjering og sier prisene på kraften må opp for å gjøre fornybar strøm konkurransedyktig i markedet. Kablene blir bygget og prisene går i taket. Så kommer krigen i Ukraina som forverrer hele situasjonen med økte priser. Klart forverret av EUs avhengighet av Russlands gass som nå er borte.

Staten innfører strømstøtte så forbrukerne betaler litt mindre av den økte strømprisen. Pengene går rett tilbake til kraftselskap, staten og tradere på Nordpool børsen. De som sitter igjen med den reelle regningen er herr og fru Ola og Kari Nordmann.

Hvilken nytte dette gjør? Absolutt ingen. Det gjør noen få firmaer og personer rikere som de mange må betale til enorm kostmad for samfunnet. Dette kunne vært unngått om man hadde hatt de rette personene til å styre dette landet der de hadde fått de rette rådene. De fleste så dette komme men alle lukket øynene.

Men før alt dette skjedde – før Statskraft kom på banen med nye kabler til Tyskland og Storbritannia hadde allerede Tyskland – den største energi konsumenten i EU bekreftet de skulle legge ned deres sikre kraftkilde (kjernekraft) Og Storbritannia legge ned kullkraft. Norge derimot har økt sin kraftproduksjon.

Således var alle sjakkbrikker på bordet for alle å se hvordan dette ville utarte seg fremover. Tyskland bremser opp og Storbritannia gjør det samme. Man visste det ville bli et underskudd i markedet etter strøm. Det var da og innlysende at dette ville skape økte priser. At de febrilsk forsøker å hjelpe på med vindkraft på land og til havs hjelper ikke når det ikke blåser, og i tider der det blåser blir det overproduksjon så de betaler produsentene for ikke å produsere strøm.

I årene som har fulgt har dette blitt fulgt opp med den energikrisen vi nå ser i Europa. At de pøser på med vindturbiner som den ustabile kilden den er hjelper ikke. De kan ikke leve uten kraft når det ikke blåser eller solen skinner. Gass får de nå fra Norge og verden via LNG-skip til havner som bygges i rekordfart for å holde tritt med forbruket.

Mens dette har rammet brorparten i Norge og Europa, så øker køene ved fattigkassen for å få en matbit i hverdagen. Vedum sier i sitt intervju med NTB før jul: «Jeg tror på det vi driver med.»

«Ingen skal stå alene,» sier Støre.

Dette viser deres fullstendige mangel på forståelse for hvordan den politikken de fører påvirker mennesker i Norge, som sitter hjemme og fryser og knapt nok har råd til mat. Deres fagre løfter er så fullstendig tilbakevist at det burde være nok til å få dem avsatt på dagen.

Imens går toppene i Norges og Europas strømselskap, spekulanter på Nordpool og den norske stat hjem med lommebøkene fulle av nordmenns og Europas befolkning sine penger. Igjen sitter et folk rammet av en krise som politikerne selv skapte.

Det viskes i gangene om et topris system på strøm der eksport står alene og Norge som nasjon står fritt. Dey er to utfordringer med dette. Får de det til så hvorfor innførte de det ikke med en gang før denne krisen ble tredd ned over hodene på oss? Har de ikke innsikt nok til å se resultatene av de avtalene de inngår på vegne av folket? Hvordan de binder oss på hender og føtter til og lydig følge et EU som går i utakt med Norges befolkning sin mening?

Om de derimot ikke får til dette, så beviser de det mange har sagt. Regjeringer fra AP og Høyre med flertall i Stortinget har avgitt vår suverene selvråderett over egen energiproduksjon til EU. Noe som vil bli katastrofalt for den sittende regjering, og Norge som nasjon å takle. Det vil avkle, ja strippe naken hver eneste EU tilhenger for hva det er verd å beskue. Vi vil fremdeles stå i dritten til langt over livet.

«Den rødgrønne parodien i regjeringen utspilte seg på kveldens NrK Dagsrevyen. Senterpartiet forsøkte seg på utspill om å ha lavere strømpris i Norge, forutsatt at de får lov av EU (!?!) I samme innslag slo APs energipolitiker fast at regjeringen ikke vil forsøke.» skrev Ketil Solvik Olsen på Facebook i romjulen.

Og alt dette for at noen få skal tjene på de mange, og dette støtter AP og Høyre.
Er det på tide å skifte styre?

Rødts leder Bjørnar Moksnes roter i Riksarkivet i et fåfengt håp om å vekke til live en 50 år gammel sak som aldri ville gitt noen andre land (EU) lov å styre over vår nasjonalskatt. Vårt arvesølv vi har bygd og nedbetalt i generasjoner.
Som nå selges på spottmarked så etterkommerne av de som bygde dette riket må betale i dyre dommer for det som er vår arverett.

Om ikke dette er «svindel» av sitt eget folk så vet ikke jeg hva som er verdig den tituleringen.

Kina og Russland hamstrer gull: Norge solgte hele sin beholdning i 2004

mest lest