Økokrim oppretter bedragerienhet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2023 | 10:28

Antallet som utsettes for bedrageri på telefon, mail og nettsider øker. Nå jobber Økokrim med å opprette en egen bedragerienhet.

– Det er en stor økning i bedrageritilfeller og organiserte kriminelle strukturer som står bak disse massebedrageriene. Det kan være nettverk som sender ut flere tusen lenker, og hvis du trykker på lenken, kan du gi tilgang til det som ligger på PC-en din, og så videre, sier Økokrim-leder Pål Lønseth til Politiforum.

Bare i Norge tjener organiserte kriminelle trolig flere hundre millioner på slik svindel per år, ifølge Lønseth.

Lønseth sier at politidistriktene ofte ikke ser disse bedragerisakene i sammenheng med saker i andre distrikter, og det derfor blir lite samordning i etterforskningen av dem. Målet er at bedragerienheten skal føre til at flere slike saker ses i sammenheng, og at man dermed får oppklart flere.

– Dette er et tiltak mot en identifisert trussel, som har fått lite oppmerksomhet. Det har vi tatt initiativ til å gjøre noe med, sier Lønseth.

Det er ikke tildelt egne midler til opprettelse av den nye enheten, og den må opprettes innenfor budsjettrammene politiet allerede har, ifølge Lønseth. Enheten skal etter planen opprettes i løpet av året.

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest