USAs sikkerhetsminister slipper foreløpig riksrett: – Skam å se ham overleve den avstemningen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2024 | 06:14

Republikanerne forsøk på å stille USAs sikkerhetsminister for riksrett fikk ikke flertall.

Avstemningen i Representantenes hus tirsdag resulterte i 214 stemmer for og 216 stemmer mot, da fire republikanere valgte å ikke støtte riksrettssaken mot sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas, skriver Reuters.

Etter den mislykkede riksrettsavstemningen sa republikanerne at de ville prøve igjen.

«Alle som stemte imot å stille Mayorkas for riksrett eier alt som skjer som følge av vår vidåpne grense – hver voldtekt, hver mord, hver overdose, alt,» skriver Lauren Boebert i et innlegg på X.

«For en fullstendig skam å se ham overleve den avstemningen.»

Hvorfor republikanerne ønsker å stille Mayorkas for riksrett:

Ifølge CBS News beskylder anklagene Bidens øverste innvandringsansvarlige for «vilfull og systematisk unnlatelse av å følge loven» og «brudd på offentlig tillit» angående administrasjonens håndtering av migrantkrisen ved den sørlige grensen.

Det første tiltalepunktet anklager Mayorkas for å ikke håndheve innvandringslover og slippe migranter inn i USA som burde ha blitt holdt tilbake. Det andre tiltalepunktet påstår at han løy for lovgiverne om hvorvidt den sørlige grensen var sikker da han tidligere vitnet at hans departement hadde «operasjonell kontroll» over grensen. Det beskylder også Mayorkas for å hindre kongressens tilsyn med sitt departement.

Mayorkas har vært truet med riksrett på grunn av hans håndtering av grensen siden republikanerne tok kontroll over Representantenes hus i 2023.

Republikanernes representant Marjorie Taylor Greene fra Georgia introduserte en riksrettsresolusjon mot Mayorkas tidlig i november, og sa at han hadde «brutt sin ed om å opprettholde denne grunnlovsplikten» ved å tillate en «invasjon» av papirløse immigranter.

Republikanere som stemte imot riksrett:

  • Ken Buck fra Colorado
  • Mike Gallagher fra Wisconsin
  • Tom McClintock fra California
  • Blake Moore fra Utah

mest lest