Valgforsker om FrPs fremgang: – Kan endre norsk politikk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. mars 2024 | 12:58

To meningsmålinger viser det samme. FrP vokser og Ap sliter. Nå er de omtrent like store blant velgerne.

I en måling fra InFact for Nettavisen får FrP 15,7 prosent, mens Ap får 17,8 prosent. I en måling av Opinion for ABC Nyheter bykser FrP frem 4,5 prosentpoeng til 16,3 prosent. Det er den beste målingen siden 2017. Ap får 18,8 prosent på målingen fra Opinion.

FrP tar velgere fra Høyre og Ap, men også fra INP.

Statsviter Svein Tuastad knytter Frps fremgang til saker som pensjon, klimakamp-skepsis og gjengkriminalitet.

– Med tanke på gjengkriminalitet kan Frp på en klassisk måte for partiet kanalisere inn en økende uro i befolkningen på et felt hvor politikerne virker veldig tafatte, sier han til ABC Nyheter.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen er enig.

– Det virker som om Frp har noe på gang nå. Når de får fokus på flyktninger og innvandring, så er det tradisjonelt noe Frp har scoret bra på. Får de denne sakene høyere, så tror jeg de kan mobiliserer velgere, sier han til Nettavisen.

Bruduljen rundt hvilke flyktninger Drammen skulle ta imot, samt debatten om unge gutter og menn har markert FrP i manges bevissthet.

– Det har kanskje noe med en samfunnstrend å gjøre, hvor man verdsetter individualisering og frihet – og på mange måter treffer de i en viss velgergruppe, ved at de tør å ta opp en debatt som ikke andre tør å ta opp, mener Marthinsen.

– Frp er på fremmarsj og det kan endre norsk politikk, mener Tuastad

For Ap er det langvarig dårlige tall. Det ville blitt borgerlig flertall om det var valg nå.

– Arbeiderpartiet på 17 prosent er jo grusomt i et historisk perspektiv. De klarer ikke å snu det, sier Marthinsen.

Høyre er klart største parti på begge målinger. KrF på sin side sliter med hhv 3,4 og 2,6 prosents oppslutning på de to målingene.

INP sliter

På Opinions måling går INP tilbake fra 3,5 prosent i februar til 1,4 prosent i mars.

– Dette tyder på at partisplittelsen i januar nå begynner å få skadelige virkninger. INP er fortsatt størst av småpartiene, sier Martin Stubban i Opinion.

I denne målingen ville de ikke fått noen mandater på Stortinget.

– At INP går så sterkt tilbake, er interessant og kan også være et alvorlig varsku for partiet. Spetakkelet og splittelsen faller selvfølgelig ikke i smak hos velgerne, konkluderer Tuastad.

På InFacts måling for Nettavisen er det noe hyggeligere tall for INP. Der går de faktisk litt frem fra målingen i februar, fra 2,3 til 2,5 prosent. Men det var fra et kraftig fall fra 6,1 prosent i januar.

Norgesdemokratene og Pensjonistpartiet får 0,4 prosent hver i Nettavisens måling og er med det størst av de partiene som ikke har søyle.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Hva står egentlig på spill i Ukraina?

mest lest