Over 4500 pasienter har de siste fem årene blitt alvorlig skadet eller dødd som følge av hendelser i norsk helsevesen, melder TV 2.
En fersk rapport fra Helsetilsynet, utarbeidet etter avsløringer fra TV 2, viser at problemet med pasientskader er både omfattende og alvorlig. Tallene avslører en helsetjeneste som sliter med å ivareta pasientsikkerheten.
TV 2 kunne i fjor rapportere om flere hundretusen avvik og over 1000 uønskede dødsfall på norske sykehus i perioden 2018–2023. Som følge av dette fikk Helsetilsynet i oppdrag å utarbeide halvårlige rapporter om pasientskader. Den første rapporten, som nå er offentliggjort, viser at det i over 5000 gjennomgåtte saker fra 2020 til 2024 var dødsfall i 60 prosent av tilfellene – totalt 3518 døde. I tillegg ble 954 pasienter svært alvorlig skadet.
Les også: Skjulte dødsfall avslørt: Hundrevis mistet livet etter sykehussvikt
– Dette er et altfor høyt tall, sier Sjur Lehmann, direktør i Statens helsetilsyn, til TV 2.
Rapporten peker på gjentakende svikt, som dårlig kommunikasjon og mangelfull organisering ved overganger mellom helsetjenester. Nesten halvparten av hendelsene i spesialisthelsetjenesten skjedde i forbindelse med innleggelser, og 89 pasienter døde som følge av feilmedisinering. Helsetilsynet foreslår et nasjonalt løft for å styrke pasientsikkerheten.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre kommenterer rapporten til TV 2:
– Dette arbeidet er viktig fordi pasientene skal være sikre på at de møter en helsetjeneste som er trygg, og som lærer av sine feil. Han legger til at det er for tidlig å trekke konklusjoner, men at rapporten gir god innsikt i utfordringene knyttet til alvorlige hendelser i helsetjenesten.