I en omfattende etterforskning har europeiske påtalemyndigheter siktet over 100 greske husdyrbønder for å ha svindlet til seg EU-midler ved å oppgi falsk eierskap eller leieavtaler for beitemark.
Svindelen har påført EUs budsjett et tap på anslagsvis 2,9 millioner euro, ifølge Det europeiske påtalekontoret (EPPO). Dette tilsvarer omtrent 34 millioner kroner.
Mellom 2017 og 2020 skal de fleste av de siktede, hovedsakelig basert på Kreta, ha levert falske erklæringer om eierskap eller forfalskede leiekontrakter for landområder de verken eide eller leide, skriver Reuters.
Midlene kom fra EUs landbruksfond og ble utbetalt gjennom den greske betalingsmyndigheten for EUs felles landbrukspolitikk.
EPPO har nylig tatt ut tiltale mot 64 personer, inkludert 56 hovedmistenkte og åtte medskyldige. I januar ble ytterligere 22 personer tiltalt, og i tillegg ble 14 personer tiltalt i fjor, melder Reuters.
Ved en eventuell domfellelse risikerer de tiltalte fengselsstraffer på opptil fem år samt bøter.
Den pågående etterforskningen understreker behovet for strengere kontrollmekanismer for å forhindre misbruk av EUs skattefinansierte landbrukssubsidier.
Les også: Massiv bistandssvindel avdekket
Les også: 22 arrestert i Tsjekkia for korrupsjon med EU-midler
EU preget av manglende kontroll
Saken kaster lys over utfordringene EU står overfor i form av svindel med skattefinansierte subsidier, samt generell kontroll på deres finansielle systemer. Dette understreker tidligere revisjoner av EUs regnskaper etter at det har blitt avdekket et betydelig antall tilfeller av misbruk med fellesskapet midler.
Blant annet har det vært avsløringer rundt svindel med merverdiavgift, korrupsjon blant offentlige tjenestemenn, hvitvasking av EU-midler i tillegg til en rekke tilfeller av ulovlig tildeling av landbrukssubsidier. I flere saker har organisert kriminalitet vært involvert, inkludert smugling av migranter og misbruk av regionale utviklingsfond.
Slike avsløringer har ført til skjerpede kontrollrutiner, men svindel forblir en betydelig utfordring for unionen.
Dette til tross, viser en fersk meningsmåling at dersom det var folkeavstemning om EU-medlemskap i dag, ville hele 40 prosent av nordmenn stemme ja. Og støtten er økende: Til sammenligning var ja-andelen bare 28 prosent i 2019, og i 2014 var ja-andelen nede i rundt 18 prosent.