NASA advarer mot sort hull på ville veier

Avatar photo
Publisert 7. april 2023 | 17:46

Et sort hull på ville veier tordner nå gjennom universet i en ekstrem hastighet.

– Et usynlig monster dundrer gjennom intergalaktisk rom i en så høy hastighet at det kunne reist strekningen mellom jorden og månen på bare 14 minutter, skriver NASA i en uttalelse.

Det sorte hullet har etterlatt seg en kondensstripe av nyfødte stjerner som er 200.000 lysår lang. Det er det dobbelte av diameteren på vår egen galakse, melkeveien.

NASA skriver at det sorte hullet beveger seg så fort at det ikke rekker å sluke særlig mye av massen den flyr forbi. I stedet blir gass samlet i en stripe bak det sorte hullet slik at nye stjerner har blitt dannet i formasjon av en smal, lang korridor.

Artikkelen fortsetter under bildet

NASA tror tre sorte hull kan ha beveget seg i en ustabil bane i senteret av en galakse, før en av de sorte hullene ble skutt ut i en så høy hastighet at det ble dannet en korridor av nye stjerner ut av all gassen som ble trukket mot det sorte hullets massive tyngekraft. Foto: NASA.

Massen til det sorte hullet skal ifølge NASA tilsvare 20 millioner ganger vekten av vår egen sol.

NASA sier at den lange stripen av stjerner gir fra seg omtrent dobbelt så mye lys som hele galaksen det sorte hullet skal ha blitt skutt ut av. Det gir forskerne grunn til å tro at mange nye stjerner ble dannet av det sorte hullet.

Lysstripen er observert rett ved utkanten av en galakse hvor det sorte hullet skal stamme fra.

Les også: Har funnet knokler som kan tilhøre et menneske

NASA sier de aldri har sett noe slikt før, og at observasjonene fra Hubble teleskopet ble tatt opp ved et uhell.

Dette bildet skal vise formasjonen som ligger igjen i banen til det sorte hullet. Foto: NASA.

Pieter van Dokkum, en forsker ved Yale universitet, var på jakt etter sfæriske samlinger av stjerner i en nærliggende dverggalakse da han oppdaget strukturen. Han beskriver oppdagelsen som svært bemerkelsesverdig, usedvanlig lys og veldig sjelden.

– Først trodde vi det var noe galt med kamerautstyret vårt, men etter at vi sjekket alt utstyret og prøvde på nytt oppdaget vi at mønsteret var uendret på bildene våre. Det så ikke ut som noe vi har sett tidligere, sier van Dokkum.

Forskerne ved NASA sier at vi jordboere kan sove godt om natten og vite at dette sorte hullet er så utrolig langt borte at det ikke er noen trussel mot oss.

NRKs indoktrineringskvern går aldri tom

mest lest