Utbetaler $17.5 millioner for at politiet tvang kvinner til å fjerne hijab for «mug shots»

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 7. april 2024 | 16:34

New York City har godkjent en betaling på $17,5 millioner for å løse et massesøksmål anlagt av to kvinner som ble tvunget til å fjerne sin hijab for å bli fotografert av politiet i forbindelse med såkalte mug shots, altså mistenktebilder.

17,5 millioner dollar utgjør hele 187,5 millioner kroner i dagens kurs.

Jamilla Clark og Arwa Aziz, begge praktiserende muslimer, uttrykte at opplevelsen hadde etterlatt dem ydmyket og i tårer, skriver Washington Post.

– Da de tvang meg til å ta av meg hijaben, følte jeg meg som om jeg var naken. Jeg er ikke sikker på om ord kan fange opp hvor utsatt og krenket jeg følte meg, sa Clark i en uttalelse på fredag.

Hun er imidlertid fornøyd med sakens utfall.

– Jeg er så stolt i dag av å ha spilt en rolle i å oppnå rettferdighet for tusenvis av New Yorkere.

Gruppesøksmålet, som ble anlagt i 2018, førte til at New York City sitt politi (NYPD) endret sin praksis i 2020. De krever ikke i dag å fjerne religiøse hodeplagg som hijaber eller jødiske kipaer etter arrestasjoner. Unntaket er hvis hodeplagget skjuler individets ansikt.

Brudd på ytringsfrihet

En viktig milepæl for New Yorkeres personvern- og religionsrettigheter, uttaler advokat for de to kvinnene, Albert Fox Cahn.

Beslutningen «sender et kraftig signal om at NYPD ikke kan bryte New Yorkeres First Amendment uten å måtte betale.», slår advokaten fast.

First Amendment er konstitusjonens første grunnlovstillegg, som omhandler ytringsfrihet.

Clark ble arrestert 9. januar 2017, mens Aziz ble arrestert åtte måneder senere. Begge kvinnene hadde blitt arrestert for å ha brutt «falske» beskyttelsesordre som var innlevert av slektninger eller eks-slektninger, skriver Washington Post.

På stasjonen ble Clark fortalt at hun «ville bli straffeforfulgt hvis hun nektet å fjerne hijaben», og en betjent skal angivelig ha kommet med fiendtlige kommentarer rettet mot muslimer, ifølge søksmålet.

Politibetjentene avslo hennes forespørsel om å bare fjerne deler av hijaben. Da hun ble fotografert, ble dette gjort foran både andre mannlige innsatte og flere politibetjenter, og etter at hun ble fotografert ble bildet vist til anslagsvis fem mannlige betjenter. Clark ble også berørt av en mannlig politibetjent.

Clark mener på sin side at dette er uakseptabel praksis som følge av hennes religion, som forbyr mannlig kontakt samt å vise sitt hår til menn utover mannen man er gift med eller for sin familie.

Videre bemerker søksmålet at mistenktebilder oppbevares for alltid, og kan sees av hvem som helst som har tilgang til NYPD sin hoveddatabase eller ser på deres papirfiler.

Les også: New York vil legalisere utroskap

Massiv utbetaling til en rekke fornærmede

Etter saksomkostninger er det til sammen rundt $13.1 millioner som nå blir tilgjengelig til utbetaling for de til sammen tusenvis av personene som sammen stod bak massesøksmålet, der alle ble tvunget til å fjerne religiøse hodeplagg på en tidsperiode mellom 16. mars 2014 og 23. august 2021. Saken angår både kvinner og menn.

Positiv reform for NYPD, uttaler en talsperson for politidepartementet.

– Avtalen viser forsiktig balanse mellom avdelingens respekt for de med sterk religiøs tro med og viktigheten av behovet for politiet å ta arrestasjonsbilder. Denne løsningen var til det beste for alle parter, sa Nick Paolucci.

mest lest